Банките в Кипър днес отново започнаха работа, след като преди 12 дни бяха затворени в очакване на спасителния план за кипърската икономика, предаде АФП.

Посрещнаха ги опашки от чакащи, а около вратите им бе поставена засилена охрана. Десетки хора очакваха 6-часовия работен ден на банките, за да изтеглят пари или да извършат парични преводи.

„Днес ще бъде лош ден. Много обиди ще бъдат изречени, хората са бесни”, казва един от чакащите.

От Асоциацията на банките явно очакват същото, тъй като призоваха кипърските граждани да „проявят търпение и разбиране” на гишетата, обслужвани от банкови служители днес.

Охранителите на банките, някои от които въоръжени, са разположени пред местните и чуждестранните клонове в столицата – гледка, която се вижда за първи път в страната.

Банките днес ще бъдат отворени за шест часа. Клиентите ще могат да изтеглят едва 300 евро от своите влогове. Хората, които пътуват зад граница, ще могат да изнасят зад граница само 3000 евро. Строгите ограничения бяха наложени, за да се предотврати масовото теглене на влогове, което би довело до катастрофален крах на кипърската банкова система.

Европейската комисия обяви, че ще следи внимателно ограниченията на капитала, наложени от Кипър.„Налагането на рестриктивни мерки изглежда нужно при сегашните обстоятелства. Но свободното движение на капитал трябва да бъде възстановено възможно най-бързо. Това е от интерес както за кипърската икономика, така и за единния пазар на ЕС”, посочва Комисията.