Политиката на строги икономии в страните от еврозоната крие огромен риск за разпадане на валутния съюз. За това предупреди френският президент Франсоа Оланд в интервю за обществената телевизия Франс 2, в което защити направеното в управлението му до момента.

"Мой дълг е да кажа на европейските ръководители, че безкрайното продължаване на политиката на строги икономии ще доведе не до намаляване на дефицита, а до формиране на непопулярни правителства, които в определен момент ще се превърнат в лесна жертва на популисти", каза Оланд и приведе като примери Италия и Гърция.

В интервюто той обяви още, че компаниите ще трябва да плащат 75-процентов данък върху заплатите над един милион евро годишно, след като планът му за налагане на "супер данък", който щеше да засегне хората с високи доходи, бе отхвърлен от Конституционния съд.

Според Оланд прехвърлянето на данъка върху компаниите би било начин, чрез който най-заможните французи да бъдат накарани да помогнат за преодоляване на кризата, посочва bTV.

"Придържам се към своето обещание", каза френският държавен глава по време на едночасовото интервю, насочено да убеди френския народ, че той прави всичко възможно, за да стъпи икономиката отново на крака.

Френският лидер обеща, че въпреки усилията, които полага да намали бюджетния дефицит в обстановка на икономическа стагнация, на домакинствата през тази и следващата година няма да бъдат налагани нови данъци и няма да има данъчни увеличения за тях.

В интервюто Оланд засегна и външнополитически въпроси, сред които темата за Сирия. По думите на президента ситуацията там все още е прекалено несигурна, за да бъде доставяно оръжие на бунтовниците - идея, която Франция подкрепя в дългосрочен план, предаде Ройтерс.