Огромният хотел Ryugyong Hotel, който се строи в Пхенян от десетилетия и е наричан най-грозният хотел в света, изглежда се е сблъскал със сериозен проблем.

Според NK News, германската верига Kempinski, която трябва да управлява хотела, е обявила, че плановете за отварянето му се забавят поради "пазарните условия" в Северна Корея.

В изявление на компанията до NK News се казва, че дискусии за отварянето на хотела е имало, но "няма подписано споразумение, тъй като навлизането на пазара в момента е невъзможно”.

Хотела, който е със 105 етажа и е висок 330 м, премина през дълъг и осеян с проблеми път, който изглежда ще продължи до завършването му. Строителството му започва през 1987 г., а той първоначално е трябвало да отвори врати през 1993 г.

Строителството на сградата обаче бе замразено в продължение на 15 години, докато египетският конгломерат Orascom не инвестира 400 млн. долара в довършването й.

Миналата година от Kempinski обявиха, че хотелът ще отвори "частично, вероятно" през 2012 г. През септември обаче се появиха снимки на хотела отвътре, които показаха, че той е почти изцяло недовършен и представлява една куха сграда.

Участието на Kempinski в Северна Корея винаги е било малко странно. Това е най-старата верига луксозни хотели в Европа, основана през 1897 г.

Възроденият интерес към сградата обаче изглежда съвпадаше с плановете на новия севернокорейски лидер Ким Чен Ун за Северна Корея като едно по-приятно място за туристи с увеселителни паркове, мини голф и онлайн резервации за полетите на държавната й авиокомпания.

Изглежда обаче, че признаците на агресия между Северна и Южна Корея наскоро са дали основания на германската компания да се усъмни в тези планове.