Руснакът Сергей Баловин разбрал, че може да живее без пари инцидентно, след като се преместил в Китай.

Не познавал никого в Шанхай, говорел само руски, малко английски и изобщо не разбирал китайски. Той правел добри пари като продавал картини. Когато съсед се съгласил да му даде статив в замяна на това да му нарисува портрет, Баловин разбрал, че и други хора могат да са съгласни на такива бартери.

„Пуснах обява на руски във форум в Шанйах. Писах, че рисувам портрети в замяна на вещи, които стават за ползване за дома. След няколко седмици имах половин дузина нови приятели и всичко необходими за квартирата ми.“

Той нарича начина си на живот проект The In-Kind Exchange Project. Единствените пари, до които се докосвал в Шанхай са тези за наема – той редовно организирал ден на отворените врати (свързан с изкуството), за който събирал вход и с тези пари си плащал наема.

Баловин прави портрети в два екземпляра – дава един на клиента, а втория пази за себе си. Вече има огромна стена с портрети на хора.

През декември Баловин решил да отиде още по-далеч. Той се отказал от апартамента си в Шанхай и решил да обикаля света. Той пътува и рисува портрети в замяна на храна, разговори по телефона, дрехи и подслон.

„Пътувам само до градове, в които някой ме е поканил и знам, че ще мога да разчитам на него,“ казва той.

„В Русия и Украйна беше лесно да се организирам,“ казва Баловин, който вече има фенове, които редовно четат блога му balovin.livejournal.com.

В момента е в Гърция и заедно с негов приятел обикалят страната на колела. Тук обаче никой не го познава и му е трудно да намира клиенти и да организира изложби.

Неговият приятел си носи пари – той иска, ако му потрябва нещо, да си го купи веднага, а не да чака някой да им го подари. Той често плаща разноски на Баловин. „Всеки път, когато плати нещо вместо мен, рисувам негов портрет, накрая ще има към 100.“

„В момента имам едни 100 долара, които някой ми подари, но нямам намерение да ги използвам. Мога да получа всичко, което искам от хората в замяна на портрети. До сега съм се сдобил със следните неща – здравна осигуровка, предплатени кредитни карти, билети за самолет, нов MacBook. Вярвам, че един ден ще се сдобия с къща и кола така,“ уверен е Баловин.

След Гърция той смята да посети Италия, Албания и дори САЩ. За САЩ ще е малко трудно – трябва му виза и някой, който да го покани и да му плати самолетния билет.

Виж още: Тя не ползва пари вече 15 години