Щатската икономика може да се възстановява бавно и инвеститорите са притеснени от политическата и икономическата ситуация в еврозоната, но това не пречи на щатските индекси да се повишават до нови рекордни стойности.

Вчера това направи широкият щатски индекс S&P 500, който е вече с ръст от 10% от началото на годината, докато повишението на индекса на сините чипове Dow е от 11%.

Все повече стават специалистите, които прогнозират по-нататъшни добри времена за щатските индекси, въпреки опасенията, изразени от много от пазарните участници.

Индексът на сините чипове Dow Jones се е насочил към 20 000 пункта, според Джеймс Алтачър, управляващ директор на Formula Capital. Преди две години той прогнозира, че индексът на сините чипове ще достигне психологическата граница и към днешна дата отново потвърждава тези си очаквания.

“Можем да видим Dow при 20 000 пункта много лесно през следващата или началото на по-следващата година“, коментира специалистът пред финансовото издание Yahoo! Finance. “Печалбите и съотношението цена-печалба нарастват и индексът е все още евтин“, допълва още анализаторът.

Съотношението цена-прогнозирана печалба за индекса е 12, в сравнение с историческото между 15 и 16.

След достигането на границата от 20 000 пункта обаче е време инвеститорите да излязат от пазара, според Алтачър, защото 2015 и 2016 г. ще е по-добре да се стои „в кеш“.

Специалистът отхвърля твърденията на много от пазарните участници за балонизиране на активите, защото акциите, според него, все още са евтини. Като пример той дава Microsoft и Apple, търгуващи се при съотношения цена-печалба от около 10, както и Exxon с пазарна капитализация, превишаваща шест пъти кешовите запаси.

Още една причина има за това цените на активите да не се балонизират – трудният достъп до кредити и заемни средства. Единственият източник на средства в момента е по направление на печатаните от Фед долари, коментира анализаторът.

Когато инвеститорите започнат да имат достъп до заемни средства да купуват акции, тогава ще е краят на ръста, смята Алтачър.