Президентът на Южна Корея Пак Гън-хе заяви, че страната й ще даде твърд и незабавен военен отговор на всяка провокация на Северна Корея, независимо от политическите последици, предаде Ройтерс.

Ако има провокация срещу Южна Корея и нейния народ, ще последва твърд отговор, независимо от политическите последици, заяви Пак Гън-хе пред висши военни. Това е едно от първите изявления на новия президент на Република Корея, принудена да го направи, след като Пхенян не само обяви, че е в състояние на война, а и назова конкретни цели - американските военни бази Гуам, на Хаваите, в Япония и разбира се територията на Южна Корея, съобщава БНР.

Министерството на отбраната на Република Корея е подготвило план за "активно сдържане", който разрешава на въоръжените сили да нанесат изпреварващи удари по Северна Корея при откриване на признаци за неминуем ракетно-ядрен удар.

Министерството на отбраната значително ще ускори разработването на система за откриване и унищожаване на ракетни и ядрени обекти на територията на комунистическата държава. Първоначално разполагането на такава система във войската се планираше за 2015 година, но поради нарастването на напрежението на Корейския полуостров, в Министерството на отбраната на Южна Корея са решили да ускорят този процес.

Окончателно одобрение планът за "активно сдържане" трябва да получи на предстоящото през октомври заседание на министрите на отбраната на САЩ и Южна Корея по въпроси на безопасността.

Според севернокорейския вестник "Нодон синмун" вече е приключило състоянието "нито мир, нито война", което в свободен превод означава, че е въпрос на време, докато нечии нерви не издържат.