Американската корпорация Apple ще пусне нов модел на iPhone през лятото на 2013 г., съобщава Associated Press, позовавайки се на осведомени източници в компанията. По-рано бе съобщено, че следващият смартфон ще бъде представен през есента на тази година.

В началото на януари 2013 г. медии съобщиха, че Apple тества следващото поколение iPhone. Причината за такова предположение бяха свидетелства на блогъри, които намериха в своите приложения лога, свързани със смартфон с идентификатор iPhone 6.1, използващ операционната система IOS 7, при което искането било с адрес в Купертино.

През есента на 2012 г. след последното представяне на смартфона на Apple и детайлно проучване на патените на американската корпорация, експерти от индустрията прогнозираха какви ще са характеристиките на следващия модел.

Те заявиха, че новият смартфон вероятно ще придобие гъвкав екран, който може да служи като говорител и микрофон.

Събеседник на AP разказа също за разработван нискобюджетен модел на iPhone, предназначен предимно за пазарите в развиващите се страни.

Анализаторите прогнозираха подобен обрат в политиката на компанията, указвайки такива фактори като силната конкуренция от страна на производителите на смартфони с операционна система на Google Android.

Основният конкурент на компанията от Купертино е южнокорейската Samsung, която едновременно е и основен доставчик на компоненти за Apple.