Гърция ще се завърне към растеж през 2016 г., според оценки на Citibank, цитирани днес от в. "Етнос" и БТА.Финансовата институция прогнозира още, че ще има и ново "подрязване" на гръцкия дълг и че пътят е прокаран и ще бъдат засегнати ценни книжа от официалния сектор.

Перспективата за ново отписване на гръцкия дълг цели да насърчи Гърция да спазва ангажиментите, които е поела в замяна на втория спасителен пакет за подпомагане на икономиката й.

Преди година гръцкото правителство договори от името на частните банки доброволно отписване на част от суверенния дълг и по-точно 107 милиарда евро от него.

Депозитите в гръцките банки не са застрашени от нищо, кипърски сценарий за "подстригване" на депозитите няма да има в Гърция. Това заяви вчера управителят на централната банка на Гърция Йоргос Провопулос в интервю за държавната телевизия. По никакъв начин не може да има такова решение за Гърция, каквото бе взето за Кипър, изтъква гръцкият банкер номер едно, като подчертава, че ако са нужни допълнителни средства, те ще бъдат събрани не от банките, а чрез съкращения на разходи и реформи в банковия сектор.

В същото време обаче хиляди вложители в Гърция са започнали да разхвърлят банковите си спестявания по много сметки с различни титуляри, за да избегнат евентуален удар, сполетял Кипър, с "подрязването" на депозити над сто хиляди евро, съобщават гръцките медии. Целта е физическите лица в южната съседка да запазят влоговете си до сто хиляди евро.

Само за последните две седмици в гръцките банки са постъпили множество молби от клиенти, които искат да разхвърлят влоговете си на различни сметки, така че те да бъдат под сто хиляди евро.