Северна Корея е възобновила работите по стартирането на спрения реактор в Йонбьон, обявиха американски експерти. Преди дни Пхенян се закани да го активира отново. Твърдението на експертите се основава на сателитни снимки на инсталацията, затворена през 2007-а г. след споразумение за разоръжаване, съобщава БНР.

През 2008 година пък беше разрушена охладителната кула на съоръжението. Снимките показват, че на мястото са започнали строителни работи, вероятно свързани с изграждането на нова кула.

Северът обяви и че въоръжените му сили са били упълномощени да нанесат "малък, лек и диверсифициран" ядрен удар по Съединените щати. По-рано Пхенян обяви, че ще отвърне със серия решителни военни контрамерки на провокациите на Вашингтон и съобщи, че в страната са утвърдени планове за маневри с използване на ядрено оръжие.

Министърът на отбраната на Съединените щати Чък Хейгъл коментира, че приема сериозно заплахите на Северна Корея предвид нейния ядрен и ракетен капацитет и войнствените й изказвания. Той призова Пхенян да се откаже от опасната си реторика.

Рано тази сутрин световните информационни агенции съобщиха, че Северът е наредил на южнокорейските фирми да напуснат съвместната индустриална зона в град Кесон до 10-и април.

Южнокорейските власти поясниха, че става въпрос за объркване в информацията и посочиха, че Пхенян е поискал само списък на хората от компаниите, които ще напуснат зоната до тази дата. По-късно обаче Пхенян повтори заплахата си да затвори комплекса, ако Югът продължи да оскърбява съседа си.