Историите за сомалийските пирати са едни от най-странните и интригуващи за западните журналисти. Предвид дейността на пиратите и на Сомалия, като цяло журналистите трудно се добират до подобни истории.Това може да е довело до известни проблеми, според родения в Сомалия Джамал Осман, който сега работи за британската телевизия Channel 4.

Осман е направил свое проучване и е открил, че пиратите, интервюирани от западни медии като списание Time и Danish Broadcasting Corporation например, не са тези, за които се представят.

Според Осман това са момчета от Найроби, които печелят пари (в някои случаи до 200 долара на ден), като се представят или за пирати, или за „посредници“, които предлагат на западните медии да ги свържат с пирати.

Цялата измама се координира от "посредника". Той предлага на журналистите възможност да интервюират истински пирати срещу съответната сума. Изтъквайки връзките си на местно ниво, той обещава да ги свърже с хора, до които журналистите сами никога не биха могли да стигнат.

След това "посредникът" разкарва журналистите понякога с дни в търсене на пирати, като им казва, че все още е прекалено опасно да говорят с тях.

Докато се опитват да убедят журналистите, че става въпрос за истински пирати, те също така печелят и доста пари – колко повече дни минават, толкова повече пари печелят.

Кулминацията на схемата са интервюта с така наречените "пирати", които после попадат на страниците на издания като списание Time и в най-различни документални филми.

В повечето случаи "фалшивите пирати", дори не са сомалийци. Много от тях са кенийци.