През миналата седмица броят на първоначалните молби за помощи при безработица в САЩ е нараснал до най-високото си ниво от четири месеца, което предполага, че темпът на възстановяване на трудовия пазар се е забавило през март.

Първоначалните молби за помощи при безработица са се увеличили с 28 000 до 385 000, което е най-високото им ниво от ноември насам, съобщиха днес от Министерството на труда на САЩ.

Това е третата поредна седмица, в която броят на молбите нараства. Данните идват след вчера стана ясно, че през март частният сектор в САЩ е създал най-малко работни места от пет месеца насам.

Предварителните очаквания на икономистите бяха, че броят на молбите за помощи ще падне до 350 000 през миналата седмица.

Четириседмичната средна стойност на молбите, която изглажда седмичните колебания, бележи ръст от 11 250 до 354 250.

Утре трябва да излязат данните за неселскостопанската заетост в САЩ, като прогнозите са, че щатската икономка е създала 200 000 нови работни места през март. Броят на новите работни места през февруари бе 236 000. Очакванията за безработицата са, че ще остане без промяна на ниво от 7.7%.