На медийно събитие вчера Facebook показа новия си софтуер за мобилни устройства с Android наречен Home, който ще бъде итегриран в операционната система на Google, информира CNBC.

От социалната мрежа също така представиха мобилния телефон HTC First, който е първият, който ще се продава с инсталиран софтуер Home.

Новият софтуер ще може да се сваля от 12 април в Google Play Store, а продажбите на телефона HTC First ще започнат на същия ден в магазините на AT&T в САЩ. Цената на телефона ще бъде 99.99 долара.

"Днес нашите телефони са проектирани така, че в основната са приложенията, а не хората. Ние искаме да променим това," казва главният изпълнителен директор на Facebook Марк Закърбърг.

Home на практика функционира като серия от приложения, които позиционират платформата на Facebook на хоум скрийна на мобилното устройство на потребителя.

Новият софтуер им позволява да преглеждат съдържанието, в това число снимки, съобщения и последни новини от техния Facebook на хоум скрийна на тяхното устройство.

Новият софтуер на Facebook също така интегрира функция наречена Chat Heads, която позволява на потребителите да изпращат и да получават съобщения без да излизат от дадено приложението. Вместо това, когато един потребител получи съобщение, докато ползва друго друго приложение, той може да го отвори и то ще се появи най-отгоре на екрана му, над приложението, което ползва в момента. Това позволява на потребителя да отговори без да затваря приложението, което ползва.

Въпреки че Facebook се движи в правилната посока като се концентрира върху мобилните приложения, този нов софтуер е малко вероятно да помогне на компанията особено много, смята Ракеш Агравал, анализатор в reDesign Mobile.

"Разбирам защо Facebook иска да бъде на този пазар, но не разбирам защо като потребител ми трябва подобно нещо?"

Facebook обаче постига сериозен напредък при мобилните устройства в последните няколко месеца. Общо 23% от всички приходи на компанията през последното тримесечие са дошли от реклами през мобилни устройства, което е с 14% повече в сравнение с предходното тримесечие.

С новия си софтуер Home социалната мрежа би могла да прави дори още повече пари от мобилната си версия, смята Трип Чаудри, управляващ директор на Global Equities Research.

HTC е първият производител, пуснал телефон, на който е предварително инсталиран новия софтуер, но от Facebook заявиха, че техни партньори са още Samsung, Lenovo, Qualcomm, ZTE и Huawei.

Все още не е ясно дали новата серия приложения, които превземат хоум скрийна на смартфоните, ще бъдат налични за iPhone на Apple скоро.

По време на събитието Закърбърг бе запитан за вероятността софтуерът да достигне до операционната система iOS, но той отбягна въпроса като каза. "При Apple, всичко което искаш да направиш, минава през тях. С Android не е така".