Слабо вероятно е да има наплив на имигранти от България и Великобритания от догодина, когато отпадат ограниченията за трудовия пазар. Това сочи доклад на британския Национален институт за икономически и социални изследвания, изготвен по поръчка на британското външно министерство, пише в. "Guardian".

В изследването се посочва, че Великобритания едва ли ще е предпочитаната страна за имиграция за българите и румънците и че тези от тях, които идват в нея, не планират да експлоатират системата на държавни помощи и обществените услуги, предаде БТА.

Авторите на доклада отбелязват, че не е възможно да се направи точна оценка колко души от тези две страни ще дойдат във Великобритания от 2014 г., но добавят, че е далеч по-вероятно имигрантите от България и Румъния да се насочат към Испания, Италия и в по-малка степен Германия. В доклада се казва, че имигрантите от тези две страни ще дойдат във Великобритания, за да подобрят възможностите си да си намерят работа и да повишат стандарта си на живот, а не като "социални или здравни туристи".

Очаква се поне първоначално тези имигранти да са млади, в добро здраве и несемейни, което значи, че няма да окажат сериозно натоварване над обществените услуги или здравната система, отбелязват авторите на изследването.

В доклада, направен по поръчка на британското посолство в Букурещ, се казва, че всякакви данни за броя на бъдещи имигранти във Великобритания твърде вероятно ще са неточни и заблуждаващи. Отбелязва се, че българите и румънците, които вече живеят във Великобритания, са относително малко - 26 000 българи и 80 000 румънци. В огромното си мнозинство те са на възраст под 35 години и като цяло са с малко по-добра професионална квалификация от подобни мигранти в останалата част на Европа, се отбелязва в изследването.

Неотдавна британският премиер Дейвид Камерън обяви специални мерки, с които да се ограничи достъпа до жилищното настаняване и здравеопазването за тези, които идват на Острова съгласно правилата на ЕС за свободно движение. Изказването му предизвика острата реакция на Европейската комисия, която го предупреди, че рискува да подхрани ксенофобия. От Лондон обаче гарантираха, че няма да има дискриминация срещу българските и румънските граждани, когато паднат ограниченията за работа.