Най-лютата храна в света
Знаете ли какво е скала на Сковил? Тя отразява съдържанието на капсаицин – веществото, което придава лютивия вкус на храната.
Фармацефтът Уилбър Сковил, който я е измислил, измервал лютото по това колко пъти трябва да се разреди концентрат от веществото, за да престане да люти.
По скалата на Сковил най-лютата чушка в света се нарича Инфинити чили и се отглежда във Великобритания. Тя е с 1 176 182 Сковил единици.
Сортът не се препоръчва за консумация, защото може да доведе до изгаряния в устата. Предишната най-люта чушка, според Гинес, индийската Бхут Джолокия се използва за химическо оръжие.
По света има много почитатели на лютото. Такъв е мексиканският шофьор на такси Мануел Кирос, който изкарва допълнително пари, консумирайки най-лютите мексикански чушки от сорта хабанеро.
Той сключва заложи по пазарите на Мексико сити, твърдейки, че може да изяде 15 подобни чушлета. Този сорт е толкова лютив, че оставя рани по езика на консумиращия го.
Всъщност, Кирос притежава този талант от малък и яде хабалерос още от десетгодишен. Затова и днес печели всички залози.