Северна Корея показва признаци за подготовка на нов, четвърти опит с ядрено устройство само два месеца след предишния, който донесе на страната нови международни санкции. Това съобщи южнокорейското министерство на националното обединение.

"Наистина има признаци за необичайна активност около главния севернокорейски обект за ядрени опити", допълниха от министерството, потвърждавайки медийни информации.

Според местните медии подобна активност е била засечена преди третия ядрен опит на Севера на 12 февруари, допълва БГНЕС. "Ние следим отблизо ситуацията, която поразително прилича на положението преди третия им опит. Опитваме се да разберем дали наистина става въпрос за подготвян нов ядрен опит, или за някаква военна хитрост с цел да се засилва натискът срещу нас и САЩ", посочват още представители на властта в Южна Корея.

След неотдавнашното разполагане на две ракети със среден обсег на източното си крайбрежиеПхенян може да изстреля нова ракета около 10 април, заяви Ким Ян Су, съветник по въпросите на националната сигурност на президентката Пак Гън Хе. Той припомни изявлението на властите в Пхенян, че именно след тази дата няма да е в състояние да гарантира сигурността на чуждите дипломатически мисии.

Същевременно вестник "Ню Йорк Таймс" съобщава, че САЩ и Южна Корея са разработилиплан за реагиране при всякакви провокационни действия от страна на КНДР. Съгласно този план Сеул трябва да даде незабавен, но адекватен отговор на всякакви действия от страна на Пхенян, т.е. отговорът трябва да бъде абсолютно равнозначен по типа оръжие и мощността им на евентуалния удар на Северна Корея, уточнява изданието.

Адекватният характер на отговора е продиктуван от стремеж да се предотврати по-нататъшна ескалация на напрежението и възникване на пълномащабна война на Корейския полуостров, подчертава "Ню Йорк Таймс". Вашингтон и Сеул са се договорили също какви действия трябва да се предприемат, ако Пхенян изстреля ракета със среден обсег, след като бе съобщено за подготовка на такъв пуск.