Остава забраната за движение на товарни автомобили с обща маса над 10 тона по Дунав мост, в двете посоки, на път І-2 Русе-Разград в срок до 13.04.2013 г. , съобщиха от АПИ.

Мярката се налага заради спешни ремонтни работи на пътната настилка и стоманобетонната плоча на моста. Т

Тежкотоварните автомобили над 10 тона да ползват другите ГКПП с Румъния.

След 13 април 2013 г. ремонтните работи ще продължат като товарният трафик ще бъде възстановен в едната лента за движение. Срокът за строително-монтажните работи е до края на май. След приключването на ремонта движението ще бъде напълно възстановено, допълниха от АПИ.

Заради затварянето на Дунав опашки от ТИР-ове са се образували на ферибота край Свищов, съобщи ОД МВР – Велико Търново. Граничните власти са направили необходимата организация за улесняване на трафика, но въпреки това опашки се образуват. Екипите на място пренасочват движението по други маршрути, но по-голяма част от шофьорите предпочитат да използват ферибота, тъй като се с него се скъсява пътуването до Румъния с четири час.

Пред агенция Фокус комисар Светослав Първанов, директор на ОД МВР-Русе съобщи, че „обстановката на Дунав мост остава непроменена от вчера, тъй като все още не се пропускат автомобили над 10 тона и тир паркингите около Русе са почти пълни“

Той посочи, че има организация в областната дирекция на МВР в Русе няколко съседни дирекции да бъдат пренасочвани автомобилите към други гранични контролно-пропускателни пунктове, където работят фериботи.

„Има тирове, но сме преживявали и по-тежки ситуации, когато мостът е бил затварян поради зимна обстановка”, каза той.

Трудно би се успокоила обстановката чрез пренасочване към други маршрути, тъй като е ясно, че тази пропускливост на Дунав мост не може да бъде осигурена само чрез фериботите, тъй като те превозват по-малък брой автомобили, обясни директорът на ОД МВР-Русе.