Въпреки капризите на пролетта, по морето вече тече подготовката на плажовете за летния сезон. В Бургас до дни ще започне разстилането на предпазните пясъчни диги и поставянето на чадърите.

Според новите изисквания плажните ивици трябва да бъдат осигурени със спасители и медицински екипи още от 1 юни, припомня БНТ.

Шезлонгите и чадърите на Централния бургаски плаж и тази година ще бъдат безплатни, съобщиха от общината, която вече трета година стопанисва пясъчната ивица. Вече са изградени две детски пързалки и място за фитнес, предстои изграждането на специално игрище за плажни спортове.

Заради новата наредба за водното спасяване, която определя активният сезон да бъде от 1 юни до 30 септември, което е с 15 дни по-рано от досегашната практика, в момента по цялото ни Черноморско крайбрежие активно се търсят спасители. Само на плажната ивица край Бургас ще трябва да дежурят 37 спасители.

"Повечето спасители са млади момчета, ученици, студенти, които до 15 юни до 30 юни все още са в изпити и сесии и поради тази причина тази година ще бъде още по-трудно наемането и намирането на нужния брой спасители по всичките плажове на българското Черноморие", обясни Николай Иванов от Асоциацията по водно спасяване.

От няколко години стана традиция абитуриенти сутринта след бала да идват и да се къпят масово на плажа в Бургас и за да няма инциденти, наемателят на пясъчната ивица вече има готовност да осигури извънредни спасителни екипи.

"На 20 май ще бъдат първите обходни двойки, които всяка година се пускат "по часовник" заради абитуриентските балове, а сезонът ще стартира на 1 юни с пълен брой спасители", уточни Николай Иванов.

До края на седмицата ще започне изчистването на пясъка от миди и водорасли и обработването му с препарати против насекоми и паразити, след което ще бъдат монтирани вишките на спасителните постове.

Това са най-хубавите плажове в света