Китай отчете неочакван търговски дефицит през март заради по-голямо от очакваното увеличение на вноса, което свидетелства за силата на вътрешното търсене и неговата способност да служи като мотор за икономическото възстановяване на страната, съобщава Reuters.

Вносът в Китай се е повишил с 14.1%, докато икономистите, анкетирани от Reuters, очакваха средно покачване от 5.2%. Що се отнася до повишението от 10% на износа, то е относително съответстващо на увеличението с 10.5%, колкото бяха средните очаквания.

В следствие Китай регистрира търговски дефицит от 884 млн. долара през март, докато средните прогнози бяха за излишък от 15.4 млрд. долара.

„Повишението на вноса беше по-слабо през последните месеци от това на износа“, обясни Хайбин Цу, главен икономист за Китай на JP Morgan Hong Kong. „Едно от опасения, свързани със слабостта на вноса, беше за нестабилност на вътрешното търсене, чието по-голямо от очакваното повишение през март позволява да се мисли, че цикълът достига повратна точка“, допълни той. „Ако вътрешното търсене се окаже по-голямо от очакваното, това несъмнено ще бъде много добре за икономическите перспективи“, допълва той.

Министерството на търговията на Китай се ангажира през тази година да предприеме нови мерки за стимулиране на вноса, за да ориентира китайската икономика към вътрешното търсене. Пекин предвижда ръст от 8% на вноса и износа през 2013 г.