Износът на Германия се е понижил с повече от очакванията през февруари, предвид на забавянето на икономиката на еврозоната и опасността от задълбочаване на рецесията.

Износът на най-голямата европейска икономика се е понижил с 1.5% на месечна база през втория месец на годината, на фона на ръста от 1.3% през януари според данни на немската статистика.

Резултатът се оказа значително под средните очаквания на икономистите за понижение от 0.3% през месеца.

В същото време вносът в страната се е понижил с 3.8%, показаха още данните.

Пазарните участници очакват немската икономика да се е върнала към ръст през първото тримесечие след изненадващото й свиване с 0.6% през последното тримесечие на миналата година.

Възможно е обаче, политическата несигурност в Италия и напрежението в Кипър да доведат до по-забавено възстановяване на икономическата активност в страната.

„Експортноориентираният промишлен сектор в страната, допринасящ за около една четвърт от БВП на Германия, все още не се е възстановил напълно“ според Кристиан Шулц, главен икономист в Berenberg Bank в Лондон, цитиран от Bloomberg. “И докато по-голямата част от еврозоната все още е в сериозна рецесия, Германия ще трябва да разчита основно на вътрешното потребление и износа към САЩ и Китай за възстановяване на ръста“, допълва специалистът.

Търговският излишък се е повишил до 16.8 милиарда евро от 13.6 милиарда евро през януари, посочиха още изнесените данни.

Еврото продължи със силното си представяне спрямо долара и останалите основни валути и след излизането на данните. В късния следобед единната валута се търгува при нива от 1.3060, или близко до най-високите си стойности за деня.