„Потреблението на ток в страната продължава да пада и това представлява опасност за системата”, предупреди инж. Митьо Христозов, директор на Централното диспечерско управление на ЕСО, на заседанието на браншовия съвет в Министерство на икономиката, енергетиката

Потреблението на вътрешния пазар на електроенергия за първите три месеца на годината спада със 7%, сравнено с година по-рано. Данните по отношение на износа на електроенергия са в пъти по-големи като намалението на износа е с над 30 на сто, в сравнение с 2012 година.

От вчера ЕСО е свел до минимум мощностите на ТЕЦ-те и ВЕЦ-те, разтоварени са и 40 на сто от мощностите на АЕЦ Козлодуй. ЕСО налага ограничаване на производството на електрическа енергия на всички производители в страната, каза Христозов, цитиран от Фокус.

Той предупреди, че осем от десетте големи язовира на четирите големи каскади са пред преливане. Шестте най-критични язовири са в каскадите „Доспат Въча” и „Доспат”, където водата работи на около 750 мегавата. Язовирите "Батак" и "Белмекен" все още не са опасни, но през следващите две - три седмици има опасност да се напълнят.

Христозов подчерта, че няма как да бъдат източени всички язовири, тъй като това може да е опасно за най-близките населени места по поречието на река Марица.

Той уточни, че битовото потребление запазва стойностите си, а проблемът идва от срив в индустрията. Основният проблем в системата се е появил през март заради по-високите температури, топенето на снеговете и по-голямото количество дъждове.

От синдикатите настояха като най-спешна мярка да бъде възстановен износът на електроенергия.„Пазар на електроенергия има, той е на турската борса и е под носа ни”, заяви експертът от КТ „Подкрепа” Ангел Божилов. По думите му Националната електрическа компания (НЕК) трябва да преразгледа резервите от енергия и този износ трябва да бъде отпушен към турския пазар.

Валентин Вълчев от КНСБ пък предупреди, че обстановката в сектора на въгледобива е взривоопасна и трябва да се вземат твърди мерки.

Заради ниското потребление на енергия, причинено от топлото време, икономиите на домакинствата и високите сметки за ток, около 1500 души от "Мини Марица-изток" са в платен отпуск. В целия югозападен въгледобивен район над 2000 души са в принудителен отпуск. В същото време миньорите се готвят за протест заради продължаващата тежка ситуация.