Погребението на бившия министър-председател на Великобритания Маргарет Тачър ще струва около 6 милиона паунда. Разходите ще бъдат платени частично от състоянието на Тачър, а частично ще бъдат покрити от британския държавен бюджет. За това съобщава днес The Daily Telegraph.

На 9 април комитетът по подготовката на погребението, определено за 17 април, проведе своето първо заседание. В комитета, създаден още през 2009 г. и получил кодовото име True Blue (Истинско синьо) в чест на партийния цвят на консерваторите, влиза ръководството на контраразузнаването MI5, представители на кралското семейство, Англиканската църква, полицията и парламентът.

На заседанието беше решено, че в траурната церемония ще вземат участие подразделения на британската армия и флота, участвали във Фолклендската война с Аржентина през 1982 г.

Ще присъстват още британската кралица Елизабет II и нейният съпруг Филип, херцог на Единбург. За последен път британската кралица е присъствала на погребение на министър-председател през 1965 г., когато умира Уинстън Чърчил.

По време на погребението ще бъдат преведени в готовност силите на реда в Лондон и близките райони. Органите за опазване на обществения ред се опасяват от провокации и опити за проваляне на церемонията от страна на политически противници на Тачър.

Според предварителния сценарий в нощта преди погребението, тялото на Тачър ще бъде пренесено в параклиса на Уесминстърския дворец. Сутринта на лафет, заобиколен от конници, тленните останки на Тачър ще бъдат пренесени по затворени улици на Лондон за службата в катедралата „Св. Павел“.

Тялото ще бъде кремирано на частна церемония.

Маргарет Тчър почина на 8 април на 87-годишна възраст от инсулт. Приживе тя разпореди да не се устройва за нея държавно погребение, предвидено за монарсите и видните държавни дейци, какъвто бе случаят с Чърчил.

Затова бе решено да се проведе тържествена церемония, малко по-скромна от държавните погребения, с каквито в последния си път бяха изпратени лейди Даяна и кралицата-майка.