Порталът за пътуване Tripadvisor направи проучване на своите потребители, от което резултатите показаха, че пътниците най-много се дразнят на неудобните седалки на борда (22%).

На второ място с 15% следват дългите досадни опашки при проверка за безопасността. На трето място се нареждат скъпите билети и такси за авиокомпаниите (11%) и големият брой на проверките за сигурност, отново с 11%.

С 10% са непредвидените закъснения, а с 9% – досадните съседи.

Спътниците могат да бъдат наистина много неприятни. Почти всеки пети (19%) се нервира, когато човекът пред него си отпусне седалката назад, а 17% от пътниците се дразнят на малки деца, които пищят и се състезават по пътеката.

67% от анкетираните не смятат, че трябва да плащат по-скъпи билети за полети без деца.

А разговорите?

Едва девет процента от пътниците са "за" дългите разговори на борда, като 70% провеждат само един-два кратки разговора, а 22% считат себе си за по-скоро затворени и не разговарят със съседите си.

За по-евтини полети 48% от анкетираните са готови да заемат по-неудобно място, 41% са пренощуват на междинно летище, а 40% – да използват тоалетна на борда, която се заплаща. За по-дълги полети 53% биха жертвали алкохолните напитки, вестниците и списанията, както и слушалките.

77% от анкетираните твърдят, че ако са имали веднъж лош опит с авиокомпания, не биха пътували с нея отново, дори в случай, че става въпрос за най-добрата оферта.

Етикет при пътуване със самолет

А как е при вас? Харесва ли ви храната на борда и бихте ли се отказали от нея в името на по-евтин полет? Смятате ли, че малките деца са причината за неприятни полети, или може би хъркащият съсед, който ви подлудява? Споделете вашия опит и съвети за по-приятни полети в коментарите.