Мъж от щата Монтана се надява правителството да го компенсира за това, че кучето му изяло 500 долара.

Голдън ретрийвърът Сънданс изял пет банкноти по 100 долара, които Уейн Клинкъл оставил в колата. Клинкъл и съпругата му излезли от колата „за малко“, а Сънданс прекарал това време дъвчейки пари.

12-годишното куче ядяло каквото му попадне, казва Клинкъл, който работи като графичен дизайнер.

„Доколкото познавах храносмилателната система на Сънданс, знаех, че банкнотите ще излязат почти непокътнати,“ казва Клинкъл. В следващите няколко дни той следвал кучето из двора със салфетка в ръка и в крайна сметка намерил две големи парчета, а дъщеря му намерила още няколко по-малки парчета в двора, след като снегът се разтопил.

Клинкъл занесъл парчетата в две местни банки, от където отказали да му ги заменят с нови. Те го пренасочили към Бюрото по отпечатване на банкноти към Министерството на финансите.

От там казват, че ако гражданин представи 51% от унищожената банкнота, тя може да бъде заменена след период на разглеждане на молбата, в който те трябва да се уверят, че банкнотата е истинска.

Две от парчетата, намерени на двора

Клинкъл в момента държи парите под ютия, за да ги „изглади“, след което ще подаде молбата си и вярва, че банкнотите ще бъдат заменени. Той се е обърнал към медиите с надежда, че те могат да му помогнат да се съкрати срока на разглеждане на молбата му, който е между 6 месеца и 2 години.

Междувременно Клинкъл казва, че е научил два урока:

  • не оставяй ценни предмети в колата
  • не оставяй кучето без надзор.