Животът на батерията е важен фактор за много потребители на мобилни устройства. Нерядко обаче, издръжливостта й се намалява, в резултат на неправилна употреба. С подходящите трикове батерията може да издържи своя максимум. Ето няколко съвета как да я запазите максимално дълго:

Бързо зареждане с оригиналното зарядно устройство

За бързо зареждане използвайте оригиналното си зарядно. Забелязано е, че освен, че вреди на мобилното устройство, зареждането на батерията с неоригинално зарядно е значително по-бавен процес.

Много мобилни телефони имат еднакви зарядни

iPhone 5 се зарежда за около два часа с оригиналното си зарядно устройство, докато ако се използва устройство за Samsung, ще се зареди за три часа.

Първото зареждане

Първото зареждане е цикъл, който е особено важен за всяка батерия и по който се определя състоянието й. Когато зареждате устройството за пръв път, трябва да се зарежда в продължение на най-малко 12 часа. След това трябва да използвате устройството, докато батерията се изтощи напълно.

Не е препоръчително твърде дългото зареждане на батерията

Наблюдавайте кога е напълно заредено мобилното ви устройство и го изключвайте от зарядното, когато е готово.

Вижте още:Лаптоп кухня е едно от най-лудите изобретения напоследък

Грижете се за батерията на устройството си

Ако се грижите за батерията на устройството, ще го ползвате дълги години. Добре е да не я изваждате, за да е защитена от всякакви външни въздействия. Във вътрешността на батерията се намират всички химични вещества, които трябва да бъдат защитени.

Увеличете живота на батерията чрез периодично изключване

Производителите на мобилните устройства препоръчват те да бъдат изключвани напълно (рестартирани) поне веднъж месечно, защото това увеличава живота на батерията. Също не започвайте да го зареждате, при положение, че батерията не е паднала напълно.

Смяна на батерията

Колкото и добре да се грижите за една батерия, все някога нейният капацитет на зареждане свършва. Продуктите на Apple например показват, че след 1000 цикъла на зареждане, остава 80% от капацитета на батерията. Други производители споменават подобни стойности. Знайте, че когато изхвърляте батерия, не трябва да я оставяте в боклука, защото съдържа токсични химикали и е запалима.

Диагностика на проблем с USB

Проблемите при зареждане на батерия чрез USB порт са често срещани и не трябва да ви плашат. Можете спокойно да ги „разузнаете“ в Windows. За тази цел кликнете в "Control Panel" на "System" и на "Device Manager", а след това изберете "USB Controller". Можете да разгледате всеки USB порт (Generic USB Hub) в "Properties" с едно щракване на десния бутон на мишката. В "Properties of Generic USB Hub", като натиснете Power бутона, ще видите списък на свързаните чрез USB устройства, заедно с количеството енергия, което дърпат те. Тази информация ще ви помогне да разберете дали проблемното устройство се зарежда бързо (500 mA) или сравнително бавно.

Вижте още: Новата батерия на HP издържа три пъти повече