Мобилният телефон е по-стар, отколкото си мислим.

Всъщност, началото на мобилният телефон може да бъде проследено до телефоните, работещи с радиовълни, произвеждани от компании като AT&T през 40-те години на миналия век.

Впечатляващото в историята на мобилните телефони е колко бързо напреднаха технологиите през последните 4-5 години.

Ето и няколко основни момента в еволюцията на мобилния телефон, подбрани от Business Insider:

В средата на 40-те години на миналия век започват да се появяват мобилни устройства за телефонна връзка. Те позволявали да се провеждат телефонни разговори, използвайки радиовълните, но имало много ограничен обхват. Нямало възможност за провеждане на по-далечни телефонни обаждания. В крайна сметка, технологиите напредват, а радиовълните влизат в автомобилите. Това става нещо доста често срещано през 90-те години.

Следващото голямо предизвикателство за производителите на телефони е било да създадат по-малко преносимо устройство, вместо огромните дотогава устройства, които трябвало да бъдат инсталирани в колите. Motorola печели тази надпревара. Компанията представя първия мобилен телефон под формата на слушалка Motorola DynaTAC, през 1973 г.

Повечето от тези ранни мобилни телефони в края на 70-те и началото на 80-те години са работели през така наречените "1G" аналогови мрежи. Технологията не е била идеална и тогава е било относително лесно някой да прихване сигнала и да подслушва разговорите на други хора. В момента няма 1G мрежи.

Към края на 80-те и началото на 90-те мобилните оператори започват да преминават към "2G" дигитални мрежи. Тези мрежи осигурявали по-голямо качество и били по-сигурни. 2G мрежите били важни, защото позволявали изпращането на текстови съобщения и прехвърлянето на данни.

Nokia е кралят на тези 2G телефони в края на 90-те години и в началото на новото хилядолетие. Доста хора са имали телефон, който е изглеждал като някои от тези.

Интернет ерата доведе до създаването на 3G мрежи в началото на новия век. При тях преносът на данни става значително по-бързо. През телефоните вече можело да се влиза до сайтове, чието съдържание било предимно текст. Впоследствие 3G мрежите вече можеше се използват за стрийминг на аудио, видео и показване на цели уебсайтове.

Motorola Razr вероятно беше най-популярният телефон от 3G ерата.

В началото на новия век смартфоните се използваха основно от корпоративни клиенти. Кралят на смартфоните тогава беше BlackBerry. Първите модели BlackBerrys по същество бяха основно машини за получаване и изпращане на имейли с възможността през тях да се провеждат и телефонни разговори. С времето обаче се усъвършенстваха значително.

Смартфонът обаче се промени завинаги, когато Apple пусна своя модел iPhone с тъчскрийн през 2007 г. На конкуренцията й бяха необходими няколко години, преди да успее да навакса.

Google беше първата компания, която създаде конкуренция на iPhone със своята операционна система Android. Първият телефон с Android бе представен в края на 2008 г. и той бе произведен от HTC. Телефонът не беше толкова добър, колкото iPhone, но това беше добро начало.

Android започна да набира истинска популярност в края на 2009 г. с пускането на Motorola Droid. Телефонът използва абсолютно нова версия на Android, която стоеше доста добре на фона на iPhone. Телефонът също така разполагаше с физическа клавиатура и сменяема батерия, което хората не можеха да получат при iPhone.

Google представи първия си смартфон Nexus One през януари 2010 г. HTC бе производител на хардуера, но въореки това телефонът беше считан за произведение на Google. За съжаление, Nexus One се оказа несполучлив и Google спряха да го продават след няколко месеца.

Малко след пускането на Nexus One други водещи производители, като Samsung и HTC, започнаха да бълват множество телефони, работещи с Android. През 2010 г. представи първия си телефон Galaxy S. HTC представи EVO 4G. И двата зададоха нов стандарт за висококачествени телефони с Android.

Microsoft закъсня с включването си на пазара на смартфони с тъчскрийн. Компанията пусна Windows Phone 7 през лятото на 2010 г., но той не се прие особено добре. От тогава телефоните с операционна система Windows Phones се усъвършенстваха доста, благодарение основно на последната версия на операционната система Windows Phone 8.

Първата 4G мрежа по стандарта LTE беше пусната масово за първи път от TeliaSonera в Осло и Стокхолм в края на 2009 г. Мобилният оператор Verizon пусна 4G LTE в САЩ в началото на 2011 г. LTE е технология, която позволява безжичен пренос на данни с висока скорост.

Samsung пусна модела Galaxy Note, хибридно устройство между телефон и таблет, през 2012 г. Продажбите на модела бяха много добри и компанията пусна Galaxy Note II няколко месеца по-късно. През 2013 г. почти всички производители се очаква да пуснат свои модели на така наречения фаблет (phablet).

След като изостана от конкуренцията в последните няколко години, RIM прави последен опит с радикална операционна система, наречена BlackBerry 10. Първите телефони с новата операционна система се очаква да бъдат представени в края на този месец.