Варна и София винаги са се конкурирали в много отношения, като едно от тях безспорно са цените на недвижимите имоти. Според националната статистика неведнъж в предишни години Морската столица биеше по средни цени София. Как стоят нещата в момента?

Ще направим сравнение между различните най-скъпи видове имоти в двата града, за да видим има ли еднозначен отговор (въз основа на офертите продава, които отразяват схващанията на собствениците за цените на имотите им).

Най-скъпият едностаен апартамент във Варна е с площ от 56 кв. м и се предлага при цена от 104 000 евро. Това прави по 1 857 евро за кв. м и тук Варна бие София.

Жилището е в затворен комплекс (разбира се, в Морската градина) и на метри от плажа и идеалния център.

За сравнение, най-скъпият едностаен апартамент (който можете да видите, ако последвате линка) е от 52 кв. м в центъра на София, като сe предлага за 99 000 евро или по 1 903 евро за кв. м.

Най-скъпият двустаен апартамент във Варна се предлага отново в Морската градина, като за апартамента с площ от 103 кв. м се искат 330 000 евро. Това прави по 3 203 евро за кв. м, което е една доста внушителна сума (макар че гледката определено си заслужава).

И макар цената да е по-ниска от най-скъпото продавано двустайно жилище, намиращо се в столичния квартал "Лозенец" и за което се искат 486 000 евро (за 193 кв. м), цената за кв. м. във Варна е значително по-висока от тази в София (2 518 евро при най-скъпото жилище).

При тристайните нещата са доста съпоставими в София и Варна (поне по отношение на цените).

И докато рекордът за най-скъп квадратен метър продавана площ се държи от тристаен апартамент от 100 кв. м, който се намира в центъра на София и за който се искат 620 000 евро, то апартаментът изглежда нелепо, в сравнение с най-скъпия предлаган тристаен във Варна.

Така изглежда най-скъпото тристайно жилище в София:

А така изглежда най-скъпото тристайно жилище във Варна с площ от 230 кв. м. и искана цена от 599 000 евро.

Най-скъпата къща (за която има обявена продажна цена) е такава с квадратура от 1035 кв. м, а търсената цена е 2.6 млн. лева. Тя е разположена в центъра на столицата.

При този род имоти Варна значително отстъпва на София, като, за сравнение, най-скъпата къща, която откриваме за продажба в София, е с над два пъти и половина по-висока обявена цена от 7 млн. евро.

По отношение на наемите най-високият (с обявена цена) наем е за тристайно жилище от 80 кв. м, което се отдава за 1 199 евро. Имотът е обзаведен и се намира в Морската градина, а търсеният наем на кв. м възлиза на 14.98 евро.

И тук морската столица изостава значително зад София, където най-високият наем от 3 990 евро, или 16.62 евро за кв. м, е за жилище с площ от 240 кв. м.