Работодатели, синдикати и енергийни шефове разкриха влогове, кредити и имоти пред Сметната палата. Те обявиха какво притежават, след като влезе в сила поправката "Янев" в Закона за публичност на имуществото на заемащите високи държавни и обществени постове.

Промените бяха вкарани в последните дни на отишлото си преждевременно 41-о народно събрание, припомня вестник "Стандарт".

Шефът на най-голямата държавна ТЕЦ "Марица Изток 2" Георги Христозов се оказа мултимилионер и един от най-богатите хора в родната енергетика. Според подадената лично от него имотна декларация, енергийният бос е скътал в банките почти 3.5 млн. лв.

Сумата е разделена в три депозита в лева и един в евро. Освен сериозните авоари, Христозов има още къща с двор във Видин. Той държи и по 50% от друга къща с 3 декара двор в с. Узунджово, Хасковско, както и от 470 квадрата парцел в самото Хасково.

На фона на всичко това от имотната декларация на шефа на "Марица Изток 2" излиза, че той кара нова Lada. Колата е купена през 2010 г. срещу 10 300 лв.

Далеч по-беден изглежда шефът на другото голямо държавно енергийно предприятие у нас - АЕЦ "Козлодуй". Семейството на изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов е почитател на автомобилите Toyota.

Атомният шеф притежава Toyota Avensis, купена през 2009 г. Две години по-късно пък съпругата му се е сдобила с модела RAV 4 на японската марка.

Тя е и доста по-имотната от двамата. Освен колата, има още апартамент в София, вила и половин къща. Жената на Николов обаче има и два ипотечни кредита на обща стойност 100 хил. лв. Самият шеф на АЕЦ "Козлодуй", който е и член на Съвета на директорите на БЕХ, има депозит от 5000 лв. и кредитна карта за 20 хил. лв.

Интересна собственост има и съпругата на директора по финансите на НЕК Николай Павлов. Тя притежава 251 акции от Microsoft Corporation, които се оценяват на 10 232 лв. В декларацията на мъжа й пише, че са й подарък от работодател.

Иначе ковчежникът на НЕК притежава апартаменти в Хасково и Димитровград, както и парцел в с. Ябълково. На влогове Павлов държи 50 хил. евро, плюс 43 205 долара, а има и две кредитни карти за общо 11 100 лв. Съпругата му пък има други 7000 евро в банка.

Шефът на Павлов - изпълнителният директор на НЕК Крум Анастасов, държи заедно със съпругата си 2 апартамента в София, парцел от 1700 кв. м край Правец и още 3 ниви. Той и жена му явно не са почитатели на новите автомобили, тъй като притежават Škoda за 5000 лв. и Opel за 6250 лв.

Освен това Анастасов има и два депозита за общо 63 000 лв., а съпругата му - още 5000 лв.

Шефът на всички изброени - изпълнителният директор на БЕХ Михаил Андонов, заедно с жена си има 2 апартамента в София, още две къщи в пернишки села, един парцел със стопанска сграда в старозагорското село Мъдрец, а също и части от две ниви.

Шефът на държавната енергетика има също депозити от 21 300 лв. и още 5800 евро. Съпругата му също държи пари в банки - 16 400 лв. и още 11 700 евро. Андонов има обаче и два кредита за общо 30 хил. лв., а съпругата му в момента изплаща на лизинг Mitsubishi ASX за 48 700 лв.

Шефът на "Булгаргаз" Димитър Гогов има два апартамента и гараж в София, както и половин вила. Жена му пък е собственик на парцел и Mercedes за 10 хил. лв. Освен това в наличност и по банкови депозити двамата имат към 200 хил. лв.

Изпълнителният директор на "Топлофикация-София" Стоян Цветанов също има собствен апартамент с гараж, а още един е записан на името на съпругата му. Той притежава още Toyota Avensis за 4000 лв., има депозит от 7000 лв., но дължи на банка 35 000 евро по кредит.

Наскоро подалият оставка шеф на Централното диспечерско управление на ЕСО Митю Христозов и съпругата му имат общо 4 апартамента в София и Хасково, плюс вила с двор в "Симеоново". В банките пък Христозов е скътал общо 172 хил. лв.