Двадесет и трима души са били ранени при силното земетресение, разтърсило днес Япония, чийто епицентър беше близо до югозападния японски град Кобе, предаде БТА.

Седем от ранените са в тежко състояние. Повечето от ранените са възрастни хора, получили травми при опит да избягат от домовете си. Трусът беше с магнитуд 6,3. Епицентърът му беше на остров Аваджи, който е южно от Кобе. Трусът е станал на дълбочина от 15 километра.

Земетресението е усетено в 27 от 47-те префектури на страната, включително в третия по големина град Осака. По данни на Националната метеорологична служба на Япония няма опасност от цунами. Трусът е предизвикал смущения в железопътния трафик. Временно е било затворено международното летище "Кансай", намиращо се край Осака.

Телевизионни кадри показаха, че някои част на острова "са се втечнили" след земетресението. Това е често срещано явление при силни трусове. През 1995 г. земетресение с магнитуд 7,2 в същия район отне живота на над 6400 души.

Междувременно в Япония днес за трети пореден път от началото на седмицата прозвуча фалшива тревога за изстрелване на балистична ракета от КНДР, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на министерството на земята, инфраструктурата, транспорта и туризма.

По данни на ведомството грешката е допусната в центъра за контрол над въздушното пространство в град Осака. Неговите сътрудници отправили запитване към близките летища за състоянието на пистите след земетресението от 6,3 степен в югоизточната част на страната. Вместо това обаче получили сигнал за изстрелване на севернокорейска ракета. Тревогата бързо била обявена за фалшива и не създала паника сред населението.