Компанията оператор на авариралата АЕЦ "Фукушима" TEPCO съобщи за възможен нов теч от подземен резервоар за съхраняване на заразена вода и попадането й в почвата, но уточни, че последиците за околната среда ще са незначителни.

TEPCO вече информира, че близо 120 тона заразена течност е изтекла през нощта на петък срещу събота от един от седемте резервоара на централата, разположен на около 800 метра от морето, посочва БГНЕС.

Наличието на радиоактивни елементи е било установено във водата, просмукала се между почвата около резервоара и външната непромокаема обвивка на дъното на резервоара. Според компанията много малко вероятно е радиоактивната вода да изтече в морето.

През последните седмици зачестиха инцидентите в АЕЦ "Фукушима", която бе извадена от строя от мощното земетресение и последвалото цунами на 11 март 2011 г.

В петък TEPCO уведоми за прекъсване на системата за охлаждане на басейна за дезактивиране на използваното ядрено гориво на реактор №3 - вероятно предизвикано от ремонтни работи, свързани със сериозната авария, причинила прекъсване на електрозахранването на 18 и 19 март.

На 11 март силно земетресение разлюля Япония. То беше последвано от опустошително цунами. Природното бедствие отне живота на над 18 500 души и предизвика най-тежката след Чернобилската авария в атомна централа.

След аварията в АЕЦ „Фукушима" властите спряха всичките 54 реактора, а кабинетът реши да преразгледа енергийната си политика. Новото правителството обаче се отказа от тези намерения и разреши пускането в експлоатация на два от реакторите.