Военните разходи в света са намалели през миналата година, в сравнение с 2011-та за първи път от 15 години насам, съобщи Международният институт за изследване на мира в Стокхолм (СИПРИ).

Глобално военните разходи са намалели с 0.5 процента до 1.75 трлн. долара. Това се обяснява основно с намаляването на бюджетите за отбрана на западните държави, за разлика от Китай и Русия, които са увеличили, сочат данните на Стокхолмският институт, цитиран от БНР.

Военните разходи в Съединените щати, страната с най-голям военен бюджет - около пет пъти по-голям от този на Китай, са спаднали с 6%. Техният дял е бил под 40% от глобалната сума на военните разходи за първи път от разпадането на Съветския съюз преди повече от 20 години.

Миналата година Щатите са похарчили за отбрана 682 милиарда долара.

След тях се нарежда Китай - със 166 милиарда долара военни разходи, които са се увеличили с 8 на сто. Трета е Русия с малко над 90 милиарда долара и увеличение с 16% на разходите за отбрана.

В Европа бюджетните ограничения в условията на финансовата криза наложиха страните от НАТО да съкратят военните разходи с близо 10% в реално изражение, показват данните на Международния институт за изследване на мира в Стокхолм.