Саудитска Арабия, Египет и ОАЕ доминират в класацията на най-богатите хора в Арабския свят през 2013 г. на Forbes. Сред най-богатите араби в света Саудитска Арабия води с 41 места, следвана от Египет, ОАЕ, Кувейт, Ливан, Мароко, Катар, Йордания, Сирия, Судан и Оман.

Принцът на Саудитска Арабия Алуалид бин Талал е начело със състояние от 20 млрд. долара според изчисленията на Forbes. Самият той претендира, че състоянието му възлиза на 29.6 млрд. долара и дори заведе дело срещу финансовото издание.

Живеещият в Бразилия ливански банкер Джоузеф Сафра е втори с нетно състояние от 15.9 млрд. долара, а Мохамед ал Амуди от Саудитска Арабия е на трето място с нетно състояние от 13.5 млрд. долара.

Всъщност много от „новодошлите“ в класацията вече са преминали прага от състояние от 1 млрд. долара, ако в уравнението се включат частно притежаваните активи. В интерес на точността обаче и предвид че личното богатство в Арабския свят е строго пазена тайна, нетното състояние в класацията се изчислява само от притежаваните акции в дружества, регистрирани на фондовите пазари в арабския свят.

С тази уговорка Forbes смята, че 41 от милиардерите в света живеят в Арабския свят. Според публикувана преди около месец голбална класация на изданието в света има 1 426 милиардери с общо състояние от 5.4 трлн. Долара.