Погребението на Желязната лейди Маргарет Тачър, което ще се състои днес в Лондон, ще струва по различни оценки между 9 и 15 милиона долара. Колкото и внушителна да е тази цифра, тя остава далече от най-скъпата траурна церемония в света, съобщава Forbes.

Маргарет Тачър ще има честта да се нареди на седмо място, съобщава Forbes, като разходите впрочем не бяха възприети положително от всички британски данъкоплатци. Останалите най-скъпи погребения са:

Погребението на Майкъл Джексън

Цена: 1 млн. долара

Година: 2009

Още в началото на 90-те години Майкъл Джексън шеговито каза, че волята му е на погребението му да има страхотно шоу. В действителност, погребението на Краля на попа премина при закрити врата, в тесен кръг на роднини и близки приятели. Тялото на певеца погребано в квартал на Лос Анджелис, в частно гробище в Lawn Forest, чиято територия охраняват полицаи и служители по сигурността: на церемонията не е трябвало да бродят не журналист или фотограф. Въпреки това, пресата успява да разберете, че Джексън е бил погребан в бронзов ковчег с позлатени дръжки. Тялото на музиканта бе облечен в костюм за 35 милиона долара, а залата е украсена с цветя за 16 милиона долара. Самата церемония, макар и скромна, бе на стойност 1 милион долара.

Погребението на Роналд Рейгън

Цена: 2.3 милиона долара

Година: 2004

Здравето на Роналд Рейгън винаги е вило крехко: той имаше проблеми със слуха, многократно отстранени ракови тумори, и в по-напреднала възраст към тези проблеми се прибавя още един - болестта на Алцхаймер. Въпреки това, той почина на възраст от 93 години, поставяйки рекорд на дълголетие на американски президент.

Рейгън през целия си живот пише подробен план за своето погребение, който се спазва с минимални грешки. Ковчегът с тялото на политика първоначално е отнесено от Калифорния до Вашингтон - за прощалната церемонията. Два дни по-късно то се връща в Калифорния и ритуалът продължава до Океана на фона на лъчите на слънцето пред залез.

Погребението на сър Уинстън Чърчил

Погребението на сър Уинстън Чърчил

Цена: 2.7 млн. паунда (с отчитане на инфлацията)

Година: 1965

В началото на нашия век, Би Би Си проведе проучване сред населението на Великобритания, чиято цел бе да разбере кого нацията определя като най-великите представители на британската нация. В резултат бяха избрани 100 личности, а Уинстън Чърчил зае първо място. Скъпо, но много трогателно, последното сбогом на Чърчил се извършва на катер, плаващ по Темза, а след това с влак тялото е пренесено до скромните селски гробища в Блейдън, където е погребан този велик човек

Погребението на папа Йоан Павел

Цена:9 млн. долара

Година: 2005

Вижте още:Най-скъпите гробища

Погребението на папа Йоан Павел II се превръща в едно от най-масовите събития в историята на човечеството: за погребението литургия е отслужена на площад Свети Петър във Ватикана, където присъстват 300 хиляди души. В Рим пристигат около четири милиона поклонници - цифра, почти два пъти по-голяма от броя на жителите. Така разходите, свързани с погребението на папата, не са толкова за ритуалите, колкото за поддържане на сигурността и организационни въпроси. Италианските власти не изключват опасността от терористично нападение, така че всички религиозни сгради в столицата, както и във Ватикана, са под засилен контрол. Също така по улиците на Рим са инсталирани гигантски екрани и мощни тонколони, които излъчват церемонията по погребението.

Погребението на лейди Даяна

Цена: 5 милиона паунда (7.67 милиона щатски долара по курса към момента на погребението и 11.8 милиона щатски долара по текущи курсове и с отчитане на инфлацията)

Година: 1997

Смъртта на принцеса Даяна става трагедия от държавен и глобален мащаб. Лондон е залят от десетки хиляди опечалени от всички краища на света, които заливат с букети и картички пространството пред Двореца - официалната резиденция на лейди Ди. За да може всеки да каже последно "сбогом", ковчегът с тялото на принцесата обикаля по улиците на британската столица почти два часа - и от всички страни валят цветя. На тържествената служба в Уестминстърското абатство присъстваха не само политици, но и фенове на Даяна от света на киното и музиката: Том Ханкс, Стивън Спилбърг, Лучано Павароти, Елтън Джон. По време на предаването по телевизията, погребението на принцесата е гледано от повече от два милиарда души.

Погребението на кралицата майка Елизабет

Цена: 5.9 милиона долара (9 милиона щатски долара към момента на погребението и 12.5 милиона щатски долара по текущи валутни курсове и с отчитане на инфлацията)

Година: 2002

Докато не чуха размера на разходите за сбогом с Маргарет Тачър, британците основателно смятаха, че най-скъпото погребение в най-новата история на държавата е организирано за кралицата-майка. Елизабет Боуз-Лайън почина на възраст от 101 години - затова по време на погребението камбана удари 101 пъти. Когато камбаните затихнаха, Великобритания потъна в продължение на две минути в мълчание и дори самолетите на Хийтороу и Гетуик трябваше да останат на пистите. Върху капака на ковчега бе положена короната на Британската империя, украсена с известния диамант "Кохинор".

Погребението на Джон Ф. Кенеди

Цена: 4млн. долара (около 30 млн. долара по текущ курс и с отчитане на инфлацията )

Година: 1963

През 1963 г. американците бяха шокирани от мистериозното убийство на техния президент. Погребението на Кенеди във Вашингтон се състои на 25 ноември и ижвотът в града напълно спира. Около един милион симпатизанти следват траурната процесия от Капитолия до Белия дом и след това - до Катедралата на св. Матей и гробището Арлингтън. Телевизионни станции се отказват от стандартната си програма и реклама и предават пряко от Вашингтон, въпреки че понасят загуби от 40 млн. долара, равняващи се на днешни 300милиона долара.

Погребението на император Хирохито

Цена: 9.7 млрд. йени (76.4 милиона щатски долара по курса към момента на погребението, и 139.3 милиона щатски долара по текущи валутни курсове и с отчитане на инфлацията)

Година: 1989

В Япония е скъпо, не само да живееш, но и да умреш: средните разходи за погребален ритуал в Страната на изгряващото слънце са около 20 000 долара и ако става дума за държавни глави, резултатът е вече в десетки милиони. Император Хирохито, който почина през 1989 г., бе изпратен в последния му път с грандиозни почести, което е съвсем в съответствие с неговия статут като символ на просперитета в Япония.

Само кортежът се състои от 70 коли и струва 24 милиона щатски долара. 22 милиона щатски долара бяха похарчени за изграждането на павилион в парка Сиднзюку-Гойен, където се състоят светската и религиозна церемония. На церемонията присъстваха 225 души, повечето облечени в традиционното кимоно.

Вижте още:Най-скъпата катафалка в света