Доайенът на човечеството навършва 116 години днес и местните власти в района, в който живее, ще започнат проучване за местните столетници, за да разкрият тайната на дълголетието.

Джироемон Кимура ще отпразнува рождения си ден сред своите близки, ще посети кметството на своя град Киотанго, Западна Япония, и ще получи поздравления от японския министър- председател Шинзо Абе.

Кимура е най-старият човек в света сред мъжете и жените. Най-възрастната жена Масао Окава също е японка и отпразнува 115-ия си рожден ден на 5 март, съобщава „Франс прес“.

Роден на 19 април 1897 г. доайенът на човечеството е работил около четиридесет години в пощата и след пенсионирането си, се посвещава на земеделието до 90-годишна възраст.

Около стотина столетници живеят в Киотанго и кметството започна проучване на техните хранителни навици, за да разбере причините за тяхното дълголетие.

„Ние се интересуваме какво ядат и в какви пропорции. Искаме също така да знаем какво количество сол приемат“, обясни по-подробно един общински служител.