Списание Forbes публикува класацията си на най-богатите руски бизнесмени. Собственикът на Металоинвест Алишер Усманов официално е най-богатият руснак с 17.6 млрд. долара.

Малко след него е най-големият акционер в Алфа-банк Михаил Фридман, чието състояние се оценява на 16.5 млрд. долара.

Челната тройка се оформя от Леонид Микелсон, основен акционер в руската газова компания Novatek, който рапзолага с 15.4 млрд. долара.

Най-богатият руснак не е роден в Русия. Усманов е роден в Узбекистан. Той първо успява да натрупа състояние от метали, след което разширява дейността си в телекомуникациите и новосформирани технологични компании. Усманов е собственик на Metalloinvest. Компанията наскоро придоби медното находище Удокан, което разполага с 14.4 млн. метрични тона мед и е едно от петте най-големи в света.

Пренасочването му от суровините към технологиите му носи сериозни печалби, тъй като половината състояние на Усманов в момента е свързано с телекомуникациите, интернет и медийните услуги. Усманов има 10-процентен дял във Facebook.

Бизнесменът също така има дялове в английския футболен клуб Арсенал, а според Forbes през миналата година си е купил частен самолет за над 300 млн. долара.

Усманов оглавява класацията на най-богатите руснаци във втора поредна година. Той попада сред 36-те най-богати в Русия за 10-та поредна година.

В челната петица тази година влиза Виктор Векселберг, собственик на Renova, с 15.1 млрд. долара, а шестата позиция е за президента на Лукойл Вагит Алекперов.

Шестото и седмото място са за Андрей Мелниченко (Новатек, холдингът Сибур, Первобанк) с 14.4 млрд. долара и Владимир Потатин (Интеррос,ПрофМедиа) с 14.3 млрд. долара.

Осмата позиция е за Владимир Лисин, бивш служител в стоманодобивен завод, който в момента е собственик на НЛМК.

Веднага след него се нарежда дясната ръка на Владимир Путин Генади Тимченко, който има руско и финландско гражданство и е влиятелен енергиен и строителен магнат в Русия.

Челната десетка се оформя от бившия кандидат за президент Михаил Прохоров, който разполага с 13 млрд. долара.

Извън челната десетка остава Дмитрий Риболовльов, чиито 9.1 млрд. долара му отреждат 14-та позиция.

Роман Абрамович също не попада сред 10-те най-богати руснаци и в момента е на 13-о място.
Собственикът на футболния отбор Челси и изгубил 1.9 млрд. долара от състоянието си през 2012 г. и то вече възлиза на 10.2 млрд. долара.