Еврозоната ще намали бюджетното затягане на колана, за да подпомогне възстановяването на икономическия растеж, заяви еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен. Това е промяна в политиката на Брюксел, за която САЩ от дълго време настояват.

Темпът на затягане на финансите по целия свят се очаква да бъде основна тема в днешните дискусии на финансовите министри и централните банкери от Г-20 във Вашингтон, съобщава Reuters и БНР. В центъра на вниманието е въпросът дали да се определят или не конкретни цели в цифри за намаляването на дълга и бюджетния дефицит след 2016 година.

Оли Рен посочи снощи пред Reuters, че когато пазарите започнали да отказват заеми на някои страни от еврозоната при приемливи лихви през 2010 година от страх, че те няма да бъдат върнати, еврозоната не е имала друг избор, освен рязко да свие вземането на кредити и харченето.

Общо бюджетният дефицит на еврозоната е намалял до 3.5 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) на страните, въвели единната валута през 2012 година спрямо 4.2 на сто през 2011 година.

В сряда министърът на финансите на САЩ Джак Лу каза, че строгите мерки за ограничение на бюджетните разходи в Европа са влошили икономическата ситуация в някои страни и се налага да бъде направена оценка на въздействието на бюджетните орязвания върху растежа и заетостта.