Малко над 6% разлика в подкрепата между ГЕРБ и БСП, отчете националното представително проучване на НЦИОМ в самото начало на предизборната кампания преди вота на 12 май.

Ако изборите бяха на 15 май, своята бюлетина за ГЕРБ биха пуснали 23.9%, а за БСП - 17.5%, съобщи bTV.

Според нагласите на избирателите, към 15 май в парламента със сигурност влизат четири партии - ГЕРБ, БСП, ДПС и „Атака”. ДПС запазва третото място по електорална тежест.

Не се променя и електоралната подкрепа за партия „Атака”. Сериозни шансове за депутатски места в 42-о Народно събрание има и Движение „България на гражданите".

Изследването показва, че ходът на предизборната кампания ще е решаващ за коалицията ДСБ-БДФ, като провала в коалиционното обединение с другата синя партия „Единство” не е повлияла на подкрепата на избирателите към тъмносините. Шанс да премине 4-процентната бариера има НФСБ.

Проучването на НЦИОМ отчита повишаване на електоралната подкрепа за Коалиция „Център-Свобода и достойнство" (НДСВ и НПСД), за Коалиция от партии „ГОРДА България", за РЗС и за ВМРО.

Малко над 60% от имащите право на глас българи заявяват, че ще гласуват сочи социологическо изследване на НЦИОМ. На основата на тези данни може да се допуска, че активността, която ЦИК ще отчете в края на изборния ден, ще бъде около 55%, прогнозират социолозите.

В оставащото време от кампанията биха могли да настъпят известни промени в активността. Най-висока готовност да гласуват декларират хората на възраст над 60 години, образованите и заможните респонденти, както и жителите на селата и на градовете-областни центрове.

Две трети от онези, които не възнамеряват да гласуват, изтъкват като основен аргумент съмненията си за честността на изборите.