Предизборната борба закипя с пълна сила предвид на това, че от изборите ни делят около три седмици. Разбира се, с разгарянето на борбата заваляха и редица обещания, повечето от които свързани с икономиката.

Няма как да не отразим и обобщим в какви направления са обещанията на партиите, като, разбира се, много често те се припокриват (което е логично, защото покриват най-болезнините за обществото теми).

Повечето от обещанията са голословни - без да се дават обяснения и детайли относно това има ли ресурс и нормативна база за изпълнението им

Обикновено предизборните програми са изброяване с много думи на основните проблеми и болежки за гражданите, като се приема, че това означава, че съответната партия ще ги пребори.

ДПС

На база на експертиза е направена конкретна програма от няколко стъпки, които да бъдат реализирани във времето, според Йордан Цонев, водач на листата на ДПС във Варна.

Програмата на ДПС е свързана с биоземеделието и биотехнологиите, подпомагане на семейното фермерство, решителни стъпки за подпомагане на малкия и среден бизнес, който „буквално е задушен от досегашното управление“.

Според ДПС гръбнакът на българския бизнес, всъщност, не съществува вече. От там подчертават, че 49% от всички български стопански единици осигуряват само един човек, тоест – собственика.

ДПС залага и на модерен туризъм, основан на природните ресурси, като основна стъпка в икономическата програма на партията е и възстановяването на нормалните пазарни взаимоотношения в страната, защото към момента българският пазар е силно изкривен от картелни и монополни съглашения и споразумения.

Движение България на гражданите

Децата, здравеопазването, образованието, екологията и икономическият растеж са акцентите в предизборната програма на партията на Меглена Кунева.

Всичко това означава нов път на развитие, интелигентна и високодоходна икономика (въпреки че сме икономисти, не ни става много ясно какво точно означава това), която се базира на добра бизнес среда и предвидими закони.

За да има повече растеж, са необходими повече пари в домакинствата и бизнеса, конкурентна икономика, увеличаване на производителността на труда, създаване на нови работни места, балансиран бюджет, честна конкуренция без контрабанда и политически рекет, ограничаване на сивата икономика и гарантиране достъп до социални услуги за всички, според програмата на партията.

Според партията спирането на контрабандата ще върне между 2 и 3 млрд. лева в бюджета, от които могат да се финансират много други дейности.

Сред приоритетите на "Движение България на гражданите" се сочат удължаване екслотационните срокове на Пети и Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" и действаща програма за енергийна ефективност.

Сред приоритетите за регионално развитие са уеднаквяване на икономическото положение на Южна и Северна България, включително и строежа на магистрала „Хемус“.

Сред приоритетите в програмата са модерно здравеопазване, достъпно и качествено образование, конкуретна наука и иновации, подкрепа за майките и децата, развитието на спорта, дигитално развитие на страната, култура и политика в подкрепа на младите хора и чиста околна среда.

Сред мерките, които партията предлага, са индексиране на детските спрямо инфлацията, безплатни лекарства на децата до 7 години и обвързване на майчинските през втората година с минималната работна заплата. „Резерви има в контрабандата, в лекарствата, в подслушването, в много други течове в бюджета в момента“, според Прошко Прошков.

ГЕРБ

В следващите четири години предвиждаме предимно да се стимулира малкият и средният бизнес в страната (този бизнес попада в полезрението на всички партии), според кандидат-депутат от листата на ГЕРБ в Бургас.

Основните мерки в икономическата програма на ГЕРБ са продължаване на развитието в правилната посока.

От ГЕРБ отчитат, че са допуснали грешка доходите на хората да не следват техните очаквания и затова в следващите четири години предвиждат предимно да се стимулира малкият и средният бизнес в страната.

За постигането на тази цел ще се работи по три направления - директни стимули към малкия и среден бизнес; стабилна данъчна система и намаляване на данъчната тежест върху тях.

В първата насока директните стимули ще са с европейски субсидии. "България е била една от четирите държави, която успя да защити бюджета си пред ЕС и в следващите години до 2020 гщ. над 32 млрд. лв. ще бъдат усвоени", посочват от ГЕРБ.

Партията ще се опита да намали безработицата при младите хора. Заетостта им ще бъде стимулирана, като малкият и среден бизнес ще получи правото да назначава хора до 29 години, като държавата чрез еврофондове ще покрива разходите за тяхната заплата и осигуровки през първите 6 месеца.

"През годините на криза се натрупаха доста лихви за неплатени данъци при някои от предприятията. Основна част ще бъде и еднократната лихвена амнистия. На всички млади хора ще им се даде възможност да развиват собствен бизнес, да видят какво е да излязат директно на пазара", предвиждат от ГЕРБ.

"Подпомогнати ще бъдат и земеделските производители и животновъдите. През следващите години ще стимулираме не само големите и крупни производители, а оттук нататък директно и по браншове и останалите производители. В селските райони целта е да се върнат повече млади хора и да почнат да работят и да се развиват, също в тази насока", обещават от ГЕРБ.

Имайки предвид, че досега зърнопроизводителите бяха основните получатели на стимулите за земеделието, то в следващите четири години ние сме предвидели директни субсидии за животновъди, овощари, а в момента се работи и по идеи как да стимулираме пчеларите.

Основното е, че от партията възнамеряват да запазят плоския данък, който е най-ниският данък в ЕС. "Ще се предприеме възстановяване на ДДС в срок от 7 дни за всички изрядни фирми, защото през годините на кризата имаше доста неизрядни фирми, които злоупотребиха с ДДС", гласи още предизборната програма на партията.

Цел ще бъде в по-слабо заетите райони, където има по-голяма безработица, дори да има нулева данъчна ставка, като тя ще бъде обвързана с една единствена цел – да се създават работни места.

Единствено тези, които създадат през годината работни места, ще имат възможност да се възползват от тази нулева данъчна система.

За улеснение на фирмите основна идея е да се въведе електронното правителство и в първата част на нашето бъдещо управление сме заложили като програма да се създаде дори и такова министерство.

Предвижда се и намаляване на административните срокове с цел по-бързо едно малко и средно предприятие, а дори и голямо, да може да инвестира, да няма административни пречки и действително да създава работни места с цел по-нататъшното развитие и растежа на икономиката.

Коалиция за България

Коалиция за България поема ангажимента да подобри и да създаде работеща икономика. От там си поставят за цел повишаване на доходите, не от първия момент, когато евентуално се вземе властта, а до края на мандата, според Калин Милчев, кандидат-депутат от Коалиция за България.

"Създаване на по-добри условия за живот на хората и нови работни места, премахване на монополите и държавния произвол, както и подобряване на данъчната система. Това са все неща, които ние поемаме като ангажимент към гражданите", допълва още Милчев.

Основен акцент от програмата на Коалиция за България е съживяването на българската икономика. "Социалната политика, увеличаване на доходите, преодоляването на мизерията, не могат да се случат без работеща икономика. Затова основното, което партията поема като ангажимент до края на мандата си, ако спечели доверието на българския избирател, е да се създадат 250 000 работни места", обещават още от коалицията.

Да се подкрепят младите хора със старт в кариерата с предложение за работа или обучение не по-късно от четири месеца след завършване на образованието. Предвиждат се още допълнителни стимули за работодателите, които имат желание да наемат млади хора и хора в неравностойно положение, както и за такива, които нямат до момента никакъв трудов опит.

Друг акцент в програмата са по-ниски студентски такси, подпомагане на младите семейства с ползване на преференциални такси за детски ясли и градини в цялата страна.

На следващо място Коалиция за България предвижда увеличаване на минималната работна заплата като елемент от политиката на държавата за повишаване на доходите.

Партията планира до края на мандата минималната работна заплата да бъде 450 лв. "Предвидили сме и мерки за подкрепяне на бизнеса, като се ликвидират изкуствените монополи и картели, освобождаване на малкия и среден бизнес от административния произвол, срочното разплащане на държавата с бизнеса, т.е. по-бързото връщане на ДДС и по-бързото данъчно обслужване", посочват още от коалицията.

Друг акцент в програмата на Коалиция за България е равнопоставеност на всички икономически субекти, т. е. всеки, който има желание да развива бизнес или да подобрява бизнеса, да има достъп до кредит с по-ниска лихва и по-голям гратисен период.

Според Коалиция за България Българската банка за развитие е инструментът, с който държавата може да окаже пряко влияние в икономиката на страната, като дава възможност на бенефициенти да ползват по-изгодни и преференциални лихвени условия.

"На следващо място акцент в нашата програма е премахването на лимитите за направления и делегираните бюджети за болниците, възстановяване на диспансерната помощ, здравните вноски да бъдат само за здраве", посочват от коалицията.

И не на последно място, от Коалиция за България поставят промяната на данъчната система, като предвиждат 10% данък за доходи от 45 000 лв., корпоративен данък до 10%, постепенно въвеждане на семейното подоходно облагане, както и намаляване на местните данъци и такси.

АТАКА

Партията е с може би едни от най-колоритните предизборни компании. Като изключим ексцентричните искания за въвеждане на общинска полиция и избираеми от народа шерифи, както и доброволни отряди за защита на населението от партията предвиждат бюджет за здравеопазване в размер на 10% от БВП и въвеждане на подоходен данък „Здраве“.

Партията предлага референдуми за излизане от НАТО и Европейския съюз, както и предложения за излизане от споразуменията с МВФ и Световната банка. Големите инфраструктурни проекти трябва да се изпълняват от български фирми.

За стимулиране на икономическия растеж партията на Волен Сидеров смята да национализира ключови сектори в икономиката, както и да лобира пред Брюксел "да си върнем дължимите 10 млрд. долара от Турция. Тези пари Анкара ги дължи за заграбените през 1913 г. тракийски имоти".

От „Атака“ предлагат и въвеждане на ограничена наборна военна служба, както и цялостно превъоръжаване на армията. Предлага се и създаването на нова държавна авиокомпания.

В социалната сфера пък партията залага на обещания за 500 лв. минимална пенсия и 1000 лв. месечни детски надбавки през първите две години след раждането, ако единият родител е студент.