Руският бизнесмен Алишер Усманов оглави класацията на най-богатите хора във Великобритания и Ирландия на в.Sunday Times. Вестникът оцени състоянието на 59-годишния бизнесмен на 13.3 млрд. британски паунда.

Неговата бизнес империя, която води началото си от производство на найлонови торбички, се простира от „Металоинвест“ - най-големият производител на желязна руда в Русия до дял в mail.ru, най-голямата интернет компания, и голямо дялово участие в „МегаФон“, мобилен оператор, който бе листнат в Москва и Лондон през миналата година.

Усманов притежава имението „Сътън плейс” - някогашния дом в Съри на петролния магнат Джон Пол Гети, както и луксозно жилище за 48 млн. паунда в Северен Лондон.

Общото състояние на 1000-та най-богати жители на Великобритания се оценява на 450 млрд. паунда. При това в челната десетка има само един роден във Великобритания – херцогът на Уестнинстър, притежаващ голямо количество имоти, включително и земя в центъра на Лондон. Неговото състояние се оценява на 7.8 млрд. паунда, което го класира на осмо място.

На второ място в класацията е роденият в Русия Лен Блаватник, който увеличи състоянието си от 3.4 млрд. паунда през миналата година на 11 млрд. паунда през тази, което го прави човекът с най-нарастващо състояние през годината. Блаватник притежава Warner Music и получи 2 млрд. паунда през миналия месец за дела си в TNK-BP.

Руснаци заемат три от петте най-високи места. Роман Абрамович, собственик на футболния клуб „Челси“, е на пето място с 9.3 млрд. паунда.

Лакшми Митал, който прекара осем години начело на списъка, сега е загубил част от състоянието си. Стоманеният магнат, който притежава 10 млрд. паунда, е на четвърто място, което го прави най-големият губещ в класацията.

Броят на милиардерите във Великобритания се е увеличи десет пъти от първата публикация на класацията (Sunday Times Rich List) през 1989 г. от девет на 88 души. През миналата година те са били 77.

Рекорден брой жени влязоха в тазгодишната класация на Sunday Times, начело с бившата мис Великобритания Кърсти Бертарели.

21-годишната внучка на Кралят на Сохо е най-младата в класацията.

Общото състояние на топ 200 на най-богатите хора възлиза на 318.2 млрд. паунда, което е нарастване с повече от осем пъти спрямо първата класация.

През 1989 г. Кралицата е начело на класацията с общо състояние от 5.2 млн. паунда. Оценката включва кралските скъпоценности и колекция произведения на изкуството. От 1993 г. Кралицата участва в класацията само с личното си състояние.

Вижте още: Представителите на зодия Близнаци с най-голям шанс да забогатеят

Ето и самата класация на най-богатите британци. В скоби е дадено мястото, което са заемали те през миналата година:

1. (2) Алишер Усманов (минно производство, инвестиции) – 13.3 млрд. паунда

2. (5) Лен Блаватник (инвестиции, музика, медии) - 11 млрд. паунда

3. (4) Шри и Гопи Хиндуджа (промишлени активи, финанси) -10.6 млрд. паунда

4. (1) Лакшми Митал и семейството му (стомана) - 10 млрд. паунда.

5. (3) Роман Абрамович (петрол, промишлени активи) - 9.30 млрд. паунда

6. (9) Джон Фредриксен и семейството му (корабоплаване, производството на петрол инфраструктура) - 8.8 млрд. паунда.

7. (9) Давид и Симон Рубен имоти, интернет компании) - 8.2 млрд. ,аунда

8. (7) Херцог Уестминстър (имот) - 7.8 млрд. паунда.

9. (6) Ернесто и Кърсти Бертарели (фармацевтични продукти) -7.4 млрд. паунда.

10. (11) Шарлийн и Мишел де Карвальо (наследство, производството на бира, консерви) – 7 млрд. паунда.

Вижте още: Най-богатите британци са станали още по-богати през 2011 г.