Специалистите от BBC Lab проведоха мащабно проучване, в което взеха участие над 161 000 британци и според което традиционното деление на висша, средна и трета класа е остаряло. Социолозите предложиха нов модел, публикуван в сп. Sociology, който започва с висша класа и завършва с „прекариат“ (от лат. Precārius – съмнителен).

Традиционно принадлежността към определена класа се определя от от професията, богатството и образованието. Настоящото изследване твърди, че това е опростен подход, и предлага да се направи оценка на класата в три измерения - икономическо, социално и културно.

В изследването се вземат предвид не само доходите, имуществото и спестяванията, но и социалният капитал - броя и статуса на хората, които индивидът познава. Също така е взет предвид културният капитал, който се измерва от естеството и количеството на културните интереси и културни дейности.

Британската версия на класовото деление на обществото различава седем групи:

Елит - най-привилегирована група в Обединеното кралство, коренно различна от останалите категории по доходи, социален и културен капитал. Това са най-богатите хора.

Уважавана средна класа - на второ място по богатство, доста многобройна и много социална класа, втора по активност в културните дейности.

Техническа средна класа - малка, сравнително нова група от ИТ специалисти и висококвалифицирани инженери. Те имат високи доходи, но не са толкова социални и не се интересуват от култура.

Нови богати работници - млада група с голям кръг от познанства, широка гама от културни интереси и средни доходи.

Традиционна работническа класа - не е богата, но е здраво стъпила на краката си група на населението. Тя по правило притежава добър недвижим имот и средни доходи. Липсата на социален капитал се обяснява с това, че средната възраст тук е 66 години.

Работници в сферата на обслужването - това е нова млада градска класа, доходите на която са сравнително ниски, но има добър социален и културен капитал.

Прекариат - най-бедните и хората в неравностойно положение, застрашени от бедност, без връзки и перспективи.

Този подход се опитва да отчете новите тенденции в обществото. Самите вие към коя група бихте се причислили?