Приходите на онлайн магазина за приложения на Google нарастват много по-бързо от тези на Apple Inc, но Apple все още доминира при цялостните продажби, показват данни за първите три месеца на годината.

Онлайн магазините за приложения са генерирали общо 2.2 млрд. долара приходи за първите три месеца на 2013 г. според компанията за пазарни проучвания Canalys.

Магазинът App Store на Apple е генерирал 1.48 млрд. долара приходи, които съставляват 74% от генерираните общо 2.2 млрд. долара приходи за периода януари-март. Делът на Google Play от тези приходи е бил 18%.

Отделни данни на компанията App Annie пък показват, че приходите от магазина за приложения на Google са 38.5% от тези на Apple, което е значително увеличение в сравнение с година по-рано когато те са били едва 10% от тези на Apple.

Благодарение на ръста в продажбите на мобилни устройства с Android, голяма част от които са произведени от Samsung Electronics, приходите на Google Play скачат с 90% през първото тримесечие в сравнение с последните три месеца на 2012 г., според App Annie.

Приходите на магазина за приложения на Apple са нараснали с една четвърт за същото тримесечие, докато цената на акциите на компанията падна с 11.8% през април.

"Въпреки че Google наваксва изоставането си, Apple има такава преднина при приходите, че при настоящите тенденции не очакваме Google да я изпревари до 2016 г.," казва Адам Даум, старши анализатор в Canalys.

Въпреки популярността на устройствата с Android, доминацията на Apple при генерираните приходи се дължи до голяма степен на по-опростената й система за плащане.

"По отношение на свалянията Google Play е настигнала Apple на 90% и скоро ще изтрие разликата, но този ръст не се е превърнал автоматично в приходи," казва Оливър Ло, вице-президент на App Annie.

Разходите за игри в Япония и Южна Корея, които водещи пазари за Android, са подпомогнали представянето на Google Play като тази тенденция се очаква да продължи и през настоящата година.

Google и Apple обикновено прибират около 30% от приходите, докато останала част отива при създателите на приложенията.