Много пъти сме писали за най-красивите, най-чистите, най-дългите плажове и т.н.

Не всяка туристическа дестинация, която предлага плаж и скъпи хотели обаче, е добра.

Вижте една класация на десет плажни дестинации в света, които не са за препоръчваме. Списъкът е изготвен от NationalGeographic чрез допитване до 340 експерти.

Изводът от класацията е, че това, което курортите трябва да избягват е „презастрояването“, а това, което се оценява високо е „културната идентичност и атмосфера“. Експертите не искат да виждат стандартни хотели, „които биха могли да бъдат навсякъде другаде по света“, а търсят местния колорит и атмосфера.

Заливът на Мисисипи

Заливът е силно замърсен от петролни разливи, урагана Катрина, както и от презастрояването след легализацията на казината през 90-те години.

Петролният разлив от 2010 година е може би най-лошото, което се е случвало тук.

Северният бряг на Ню Джърси

Не се препоръчва заради това, че е препълнен. Шезлонгите са един до друг, нямате никакво лично пространство.

Дубай

Да, Дубай попада в негативна класация.

Въпреки че градът е модерен и предлага невероятен лукс, тук „няма никаква природа, всичко е изкуствено“, казват експертите от проучването.

Сред проблемите, които се изтъкват е и това, че туристите са „някак си изолирани и нямат много възможност за контакт с местните хора“.

Сихануквил, Камбоджа

Това е един от най-големите курорти на Камбоджа. Според авторите на класацията, той има проблеми като „корупция сред хората, вземащи решения относно разработването му, лошо управление на отходните води и боклука, ниска естетика.“ Изтъква се, че „хора от политическия и военния елит са изкупили най-добрите парцели до плажовете, а архитектурата не е в традиционен за страната стил.“

Шарм ел Шейк, Египет

Курортът е презастроен и вреди на екосистемата. Не се показва културата на бедуините, а напротив, прави се всичко възможно те да се пригодят към начина на живот на чужденците, вместо да изпъкнат със своето културно наследство.

Гоа, Индия

Градът страда от „неконтролирано разрастване на туризма без никакъв фокус над местната културата или опазването на околната среда“.

„Тези хотели биха могли да бъдат навсякъде другаде по света, по нищо не разбираме, че сме в Индия,“ казва експерт. „Фокусът е над евтини ол-инклузив почивки за европейци,“ казва руг.

Гранд Странд, Южна Каролина

Крайбрежието на Южна Каролина (в това число Мъртъл Бийч на снимката) е туристически провал. „Навсякъде виждаме само цимент, високи сгради, молове и голф игрища,“ казват авторите на класацията.

Регионът около Мъртъл Бийч обаче има няколко красиви селца, паркове и по-малки плажове.

Крайбрежието на Ливан

Гражданската война от 1975 – 1990 г. нанесе огромни вреди на туризма и ще са необходими десетилетия преди те да бъдат проправени.

Аликанте, Испания

Масовият туризъм е унищожил местната култура в Аликанте. Дори храната е стандартна и трудно може да се намери нещо традиционно испанско.

На Транг, Виетнам

Презастрояването е разрушили чара на На Транг.

Някога красивите плажове днес са наблъскани с хотели и барове един до друг.