Разпродават активите на "Нилана", която беше един от големите производители на хляб. Срещу компанията се води дело за несъстоятелност, а хлебозаводът в Княжево се продава от частен съдебен изпълнител.

В петък, 26 април, ще бъдат отворени офертите за хлебозавода на "Хлебни изделия - Княжево", гласи обява на сайта на Камарата на частните съдебни изпълнители. Дружеството е част от групата на "Нилана".

Началната цена за производствените мощности, магазин и складова база, разположени на площ от почти 14 декара, е 4.71 млн. лв. Имотът е ипотекиран в банка, посочва вестник "Стандарт".

За края на "Нилана" се заговори още през лятото на 2012 г., когато започнаха проблемите с другия завод на фирмата - в Подуяне. Тогава стана ясно, че дъщерната компания "Хлебни изделия - Подуяне" не е изплатила дължима вноска по облигационен заем, изтеглен на 19 септември 2008 г. на стойност 6 млн. евро.

На 9 юни 2012 г. "Хлебни изделия" не успява да плати дължимите лихви по този заем в размер на 210 хил. евро. Причината за това се вижда във финансовите отчети на дружеството - през първото полугодие на 2012 г. продажбите падат с 61% и е налице загуба от 1.3 млн. лв.

В резултат през септември 2012 г. беше подаден иск за несъстоятелност в Софийския градски съд срещу "Хлебни заводи - Подуяне" и за гаранта на заема - "Нилана". Така се стигна и до края на империята - от края на 2012 г. хлебозаводите на компанията не работят, затворени са и сладкарските й цехове.

Сред причините за краха на "Нилана" вероятно е фактът, че компанията беше позиционирана в нишата на специализираните и диетични хлябове, чието търсене преди кризата растеше всяка година. След това обаче те залежаваха по щандовете заради по-високата им цена.