Правителството прие решение за изменение на решения на Министерския съвет за предоставяне на концесии за добив на минерални води – изключителна държавна собственост, в частта им за валутата за изчисляване на годишното концесионно плащане за 1 кубически метър минерална вода.

С промените годишното концесионно плащане за един кубически метър минерална вода ще се формира в размер, еквивалентен на досегашния, но превалутиран в левове по официалния курс на БНБ в деня на датата на решението на МС за даване на съгласие за изменение на сключените концесионни договори.

Промените са приети по предложение на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България и са подкрепени от концесионерите на минерални води.

Повечето концесионни договори за минерални води са сключени преди обвързването на българския лев с еврото и финансовите задължения в тях са посочени в щатски долари, като те трябва да бъдат преизчислявани по курса долар/лев на БНБ в деня на извършване на плащанията.

Това създава трудности за бизнеса, защото дружествата не могат да планират с точност бъдещите си разходи, а освен това се създават неясноти относно размера на дължимите плащания и предпоставки за субективизъм при извършване на изчисленията.

Определянето на годишното концесионно плащане в левова равностойност на щатския долар създава трудности и за държавната администрация, тъй като ДДС се заплаща задължително в левове към момента на данъчното събитие (четири пъти в годината), което не винаги съвпада с датата на извършване на плащането. Това изисква непрекъснати преизчисления на дължимите и извършените плащания, което създава условия за допускане на грешки и възникване на недоразумения относно финансовите задължения на концесионерите.