Ако искате да погледнете Айфеловата кула отблизо, но скоро няма да пътувате до Париж, Google Maps е оптималната услуга за виртуално разглеждане на забележителности. Не всякo място по света обаче може да се види на сайта — някои образи са размазани или заличени от отделните държави от съображения за сигурност.

Това означава, че ако искате да разглеждате градове или улици в Северна Корея, не можете да го направите. Кралският дворец в Амстердам също е замъглен, както и електроцентрала, намираща се в университета Корнел в САЩ.

Когато услугата Google Maps се появи за първи път Белият дом и Капитолия във Вашингтон също не се виждаха, но впоследствие техният образ бе възстановен.

Вижте няколко замъглени обекта в Google Maps:

1. Кралският дворец, Холандия

Кралският дворец в Амстердам се присъединява към дълъг списък със затъмнени обекти в Google Maps, свързани с холандското кралско семейство, между които е кралската конюшня и друга резиденция, която носи името Huis ten Bosch.

2. Международното летище Бъфало Ниагара

Голяма част от международното летище Бъфало, Нигара е изсветлена в Google Maps, а когато човек приближи не се виждат допълнителни детайли, както обикновено.

3. Националния парк Тантауко, Чили

Националния парк Тантауко в Чили просто е отбелязан на картата. Природният резерват е дом на много застрашени видове.

4. Язовира Киуи, Южна Каролина

Изкуственият водоем Киуи, намиращ се на едноименното езеро в Южна Каролина също е замъглен в Google Maps. Язовирът е във формата на елха и подпомага дейността на енергийната компания Duke Energy.

5. Мистериозен руски обект

Не е сигурно защо този обект е замъглен, особено след като се намира в сибирската тундра. Най-близкия град до него е Егвекинот, Русия, съсед на Аляска през Беринговия проток.

6. Летище Минами Торишима, Япония

Летище Минами Торишима, което има една писта и обслужва едноименния остров, намиращ се до източното крайбрежие на Япония, е прекалено изсветлен на картата. В момента той се използва от Японският военноморски сили.

7. Сградата Майкъл Ааф, Юта

На опитното поле Дъгуей в Дъгуей, Юта щатската армия тества системи за биологични и химически оръжия. Сградата Майкъл Ааф, намиращата се в опитното поле също е изсветлена в Google Maps, най-вероятно от съображения за сигурност.

8. Електроценталата в университета Корнел, Ню Йорк

Комбинираната топло - и електроцентрала в университета Корнел, която заработи през 2010 г., е замъглена в Google Maps. Високотехнологичното съоръжение генерира електричество от природен газ, като част от усилията на университета да намали емисиите си на въглероден двуокис.

9. Вавилон, Ирак

В Google Maps град Вавилон в Ирак изглежда по-скоро като безкрайна обработваема земя, отколкото като оживен град.

10. Влисинген, Холандия

Имотите на кралското семейство не са единствените места в Холандия, които са замъглени в Google Maps. Към тях се присъединяват петролохранилищата във Влисинген, както и няколко военни бази и военновъздушни бази.