Паундът поскъпна вчера с най-много от юли насам спрямо долара след данни, показали по-голям ръст на британската икономика от очакваното от специалистите, което намали опасенията за тройна рецесия.

Британската лира поскъпна минимум с 0.4% спрямо всички основни валути, предвид на очакванията, че добрите данни ще възпрат централната банка от по-нататъшни парични стимули.

„Лирата се търгува високо и най-вероятно ще видим по-нататъшен ръст“, коментира Нийл Джоунс ръководител на хеджфонда на Mizuho Corporate Bank Ltd., цитиран от Bloomberg. “Данните са пореден аргумент за спиране с печатането на пари“, коментира още специалистът.

Паундът се повиши с 1.1% спрямо долара до 1.5460 рано тази сутрин, след като отбеляза най-висока стойност от 1.5480 по-рано през деня. поскъпване в рамките на деня от 24 януари.

БВП на Великобритания се повиши с 0.3% през първото тримесечие на годината според статистиката. Средните очаквания на икономистите бяха за ръст от 0.1%. На годишна база БВП се е повишило с 0.6%, или най-много от четвъртото тримесечие на 2011 година.

Паундът поскъпна с 2% през изминалия месец и бе най-добре представящата се валута сред десетте основни, отстъпвайки единствено на новозеландския долар. От началото на годината паундът е поевтинял с 2.6%.

Силното представяне на паунда е възможно да продължи и британската валута да поскъпне до 1.60 до края на годината според Джеймс Куок, ръководител на звеното за валутна търговия на Amundi Asset Management.

„Консенсусните очаквания са били твърде негативни за паунда дълго време“, коментира Куок. „Много негативни очаквания вече са заложени в цената“.

Австралийският и новозеландският долар поскъпнаха за трети пореден ден вследствие на очакванията, че стимулите от световните централни банки ще пренасочат повече средства към високодоходните валути.

Австралийският долар поскъпна с 0.4% спрямо щатския до нива от 1.0330. Впоследствие той върна част от спечеленото и се разменя рано тази сутрин при нива от 1.0310.

Златото се насочва към най-доброто си седмично представяне от октомври 2011 година, вследствие на силен ръст в търсенето след най-лошото понижение от три десетилетия насам.

Спот цената на златото се повиши с 1.2% до 1 485.50 долара за унция, или най-високото ниво от 15 април насам, когато благородния метал загуби над 9% от стойността си.

От дъното постигнато на 16 април златото е поскъпнало с 12%.