След тригодишно забавяне, заради по-бавно от очакваното производство, американците най-накрая ще се сдобият с подобрената, високотехнологична 100-доларова банкнота, обявиха от Федералния резерв на САЩ.

Банкнотата ще бъде пусната в обращение на 8 октомври тази година.

Вижте още: Кратка история на щатския долар

Какво е толкова специално за новия 100-доларова банкнота? За начало, от ФЕД твърдят, че тя е кулминацията продължилият цяло десетилетие процес на проучване и дизайн.

Банкнотата разполага сподобрени знаци за сигурност насочени срещу фалшификаторите, в това число синя 3-D лента за сигурност върху лицето на банкнотата, която се движи когато банкнотата се накланя.

Освен Бенджамин Франклин, на лицето на банкнотата също така е изобразена мастилница, а в нея е медната Камбана на свободата. При накланянето на банкнотата в различни посоки, цветът на камбаната се сменя от зелен на меден и обратно, създавайки впечатлението, че тя изчезва и се появява.

Цветът на числото 100 в десния ъгъл на банкнотата също се променя, когато банкнотата бъде наклонена.

Това е едва четвъртият път, в който 100-доларовата банкнота получава нов дизайн. Промяната на дизайна се е налагала три пъти само в последните 20 години, тъй като от ФЕД е трябвало да реагират на усъвършенстваните технологии за фалшифициране.

Вижте още: Най-трудните за фалшифициране валути

Новият дизайн бе показан за първи път през 2010 г. като банкнотата трябваше да бъде пусната в обращение още през февруари 2011 г.

Нека видим част от трансформациите на 100-доларовите банкноти във времето:

1860

1878

1914

1929