Един от лидерите на Демократическата партия на Италия Енрико Лета сформира ново правителство, чийто състав той представи в събота пред президента на страната Джорджо Наполитано, съобщи генералният секретар на канцеларията на президента Донато Мара, цитиран от РИА Новости и Фокус.

На 24 април държавният глава даде мандат на известния на Апенините 46-годишен политик за формиране на правителство.

Съставът на новия кабинет на министрите е бил утвърден след редица консултации, които Лета е провел в течение на последните дни с ръководителите на всички партии, представени в италианския парламент.
В състава на правителството на Лета влизат 21 министри.

Вицепремиер и министър на вътрешните работи е секретарят на партията „Народ на свободата” Анджелино Алфано, за министър на икономиката е назначен известният икономист, генерален директор на Централната банка на Италия Фабрицио Сакомани. За министър на външните работи е посочена Ема Бенино, която заемаше поста на министър по въпросите на международната търговия и европейската политика в правителството на Романо Проди.
Бившият министър на вътрешните работи Анна Мария Качелиери заема поста на министър на правосъдието.
Министерството на отбраната ще оглави Марио Мауро, който от 2004 до 2009 година заемаше поста на заместник-председател на европейския парламент.

В неделя новото правителство ще да положи клетва през президента на страната, а след това ще бъде гласуван вот на доверие в двете палати на парламента.