През април 2013 г. общият показател на бизнес климата се понижава с 0.6 пункта спрямо равнището си от предходния месец. Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене продължавта да притеснява мениджърите във всички сектори.

Спадът на общия бизнес кимат през месеца се дължеше изцяло на спада на показателя в промишлеността.

В този сектор бизнес климатът се понижава с 4.2 пункта спрямо март. Мениджърите в промишлеността са понижили очакванията си за състоянието на предприятията през следващите шест месеца от „по-добро” към запазване на „същото”.

Средното натоварване на мощностите през април е с 3.4 пункта под нивото от януари и достига 68%. Предприятията обаче съобщават за излишък от мощности с оглед на очакваното търсене през следващите месеци.

В сектора на Строителството бизнес климатът се повишава с 4.4 пункта, което се дължи на по-благоприятните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. В следващата половин година стопанските ръководители очакват и увеличение на новите поръчки, което според тях ще доведе и до известно активизиране на дейността в краткосрочен план. Същевременно обаче анкетата отчита увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащането.

Бизнес климатът в търговията на дребно остава приблизително на равнището си от предходния месец. Търговците очакват повишение на продажбите през следващите шест месеца. По отношение на продажните цени по-голямата част от търговците на дребно предвиждат запазване на тяхното равнище.

В услугите бизнесклиматът се подобрява с 0.6 пункта заради по-благоприятните очаквания на стопанските ръководители за фирмите им през следващите шест месеца. Шефовете на компании в сектора обаче са резервирани в оценките си за търсенето сега и през следващите месеци.