Ню Йорк с непрестанния си трафик от метро, автобуси, таксита и фериботи, ще запълни един пропуск - велосипедите за масово ползване.

Градът ще се присъедини към 534-те града по света, в които са в сила програми за споделяне на велосипеди с цел намаляване на автомобилния трафик и стимулиране на здравословния начин на живот.

До края на месеца 6000 велосипеда ще бъдат на разположение на нюйоркчани на 330 станции, съобщава bTV. Станциите са обособени в Манхатън и част от Бруклин. С времето станциите ще станат 600 и ще има и в Куинс, а велосипедите ще бъдат 10 000.

Вижте още:Най-добрите нови велосипеди

Програмата е финансирана от частни компании и се нарича Citi Bike /от името на Ситибанк и на думата за колело/. Ситибанк спонсорира инициативата с 41 милиона долара, а МастърКард с 6.5 милиона.

Хиляди хора вече се регистрирали като членове на програмата и са се съгласили да платят по 95 долара годишно за неограничен брой разходки с колело, продължаващи до 45 минути.

Колоездачите на 16 и повече години ще използват дебитната или кредитната си карта, за да получат многоцифрен код, с който да отключат колелото от стоянката.

Вижте още: Острови, на които няма автомобили

Колоездачите ще могат да си купят 24-часов пропуск, който струва около 10 долара или 7-дневен пропуск, който струва 25 долара. Те позволяват неограничен брой пътувания до 30 минути. Велосипедите ще могат да се връщат на която и да е станция.

Най-голямата програма за споделяне на велосипеди е в китайския град Ханчжоу. Там около 69 500 велосипеда могат да се вземат от 3000 станции.

Вижте още: В Италия вече се продават повече велосипеди от автомобили