С призив към българските граждани да гласуват се обърна днес президентът Росен Плевнелиев в Министерство на енергетиката, предаде новинарският сайт novini.bg. "Моля гласувайте по съвест, бъдете активни. Не бива да подценяваме българските граждани, те са мъдри. Колкото и да бъдат заливани с разни компромати, хората могат да направят своя важен избор", каза Плевнелиев.

Президентът присъства на връчването на 16 споразумения за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Межународен фонд „Козлодуй“ за рехабилитация на обществени сгради. С помощта на близо 8.5 млн. евро ще бъде финансирана рехабилитацията на 31 обществени сгради - 15 болнични, 6 учебни, четири административни, две спортни зали и четири други сгради.

Администратор на средствата от Фонда е Европейската банка за възстановяване и развитие, а управлението от българска страна и усвояването им се осъществява от икономическото министерство.

Президентът подчерта, че международен фонд „Козлодуй“ осигурява финансиране и съфинансиране на проекти в две области – първата, дейности за извеждане на 1-ви и 4-ти блок за експлоатация, втората - мерки за намаляване на негативните последици в сектор „Енергетика“.

Според президента важен приоритет е енергийната ефективност, тъй като енергетика е стратегически отрасъл за България.“Вчера отново имахме срив в системата, произвеждаме повече електоенергия, отколкото имаме нужда. Не трябва в този отрасъл да работим на парче. По веригата трябва да осветим всичко“, категоричен е държавният глава.

Плевнелиев допълни, че ще е факт либерализацията на пазара. Той подчерта, че е важно санирането на сградите на хората и че най-евтината енергия е спестената.

Асен Василев заяви, че проверките текат в ЕРП-та, НЕК и ДКЕВР. “Те не бива да се правят самоцелно, защото проблемите са навсякъде и преди да бъде вдигана цената на тока трябва да се търсят всички възможни начини това да се избегне. Зелената енергия трябва да се регулира като цена по естествен начин. В момента дори АЕЦ „Козлодуй“ работи ограничено, това се налага, за да имаме една стабилно работеща система“, каза енергийният министър.